Top 10 étel az immunrendszer erősítéséhez

A narancstól a csicseriborsóig

Az erős immunrendszer nagy előny – különösen, mert ha nincs vele gondunk, könnyebben felvehetjük a harcot a járványokkal szemben is. Az immunrendszer erősítése megfelelő ételekkel egyszerűen megoldható. Kérdés, hogy melyekkel?

Az erős immunrendszer nemcsak járványok idején előny! Bármilyen betegséggel könnyebben felveszi a harcot szervezetünk, ha megkapja a szükséges tápanyagokat és immunrendszerünk megfelelő állapotban van.

Ahhoz, hogy javítani tudjuk képességeit, érdemes olyan ételeket ennünk, melyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.

Milyen ételeket fogyasszunk tehát?  

1.Narancs

Tartalmaz: D-, C- és E-vitamint, béta-karotint, cinket.

Amellett, hogy jó szomjoltó, ez az étel C-vitaminnal, káliummal, a pektin nevű rosttal egyaránt hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. A kálium segít csökkenteni a vérnyomást, mérsékeli a nátrium-bevitelt és semlegesíti a fehérjéket, amelyek a szív szövet hegesedését okozhatják vagy szívelégtelenséghez vezetnek. A pektin ráadásul elnyeli az ételekből származó koleszterint.

narancs-koncentralast segito

2.Kivi

Kiwi

Tartalmaz: C, B, D6, A-vitamint, magnéziumot és vasat.

Ez a mutatós étel nemcsak ízletes. Egy kivi lédús belseje tele van B, C és E vitaminnal; polifenolok, magnézium, kálium és réz is megtalálható benne. Mindezek csökkentik a véralvadást és fenntartják egészséges szívrendszerüket, elősegítve az immunrendszer erősítését.

  1. Fokhagyma

Tartalmaz: C-vitamint, B6-vitamint és mangánt.

Az étel-lista egyik legsokoldalúbbja. A fokhagyma ízesítéssel és szívélénkítéssel is szolgál. Olyannyira megfelel az immunrendszer erősítésére, hogy korábban a tengerészek mindannyian ették immunitásuk fenntartsa érdekében – hogy kivédjék a betegségeket. A fokhagyma csökkenti az enzimek hatását, melyek negatívan befolyásolják az ereket, s ezzel az artériákban felgyűlő plakkokat is megcélozza.

4.Mandula

Tartalmaz: E-vitamint, mangánt és magnéziumot.

Ez az étel a diófélék családjának legízletesebb tagja. Nemcsak távoltartja a kórokozókat és segíti az immunrendszer erősítését, de tanulmányok szerint olyan egészséges tápanyagokkal is rendelkezik, amelyek javítják a memóriát, az intelligenciát és csökkentik a diabétesz, valamint a szívbetegség esélyét. Egy marék mandula elfogyasztása segít mérsékelni a koleszterinszintet, s mivel sok növényi szterin van benne, megelőzi az ártalmas LDL (rossz) koleszterin felszívását, csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

5.Lencse

Tartalmaz: vasat, mangánt, B6-vitamint.

A finom és sokoldalú hüvelyesek igen sokat tesznek az immunrendszer erősítéséért. Több káliumtartalmuk van, mint a banánnak, sok vitamint és ásványi anyagot juttatnak a szervezetbe. Olyan hüvelyesek fogyasztásával, mint a lencse, rengeteg fehérjéhez és energiához jutunk. A lencse csökkenti a vérnyomást és igen fontos az egészséges szív számára. Hozzájárul az általános egészség fenntartásához és segít elkerülni a betegségeket.

6.Alma

Tartalmaz: C-vitamint, magnéziumot, káliumot.

Ízét és színét tekintve is sok fajtája van, s a legtöbb ember szívesen fogyasztja. Ezt a fokozott antioxidáns-tartalmú ételt minden orvos ajánlja, amellett, hogy segít az immunrendszer erősítésében, a szív egészségéhez is hozzájárul.

fekete áfonya

7.Áfonya

Tartalmaz: C-vitamint, B6-vitamint, magnéziumot.

A szakemberek heti három adag áfonyát javasolnak a szív és az artériák egészségesen tartása érdekében. Mint sok más, tápanyagban és antioxidánsban gazdag étel, az áfonya is segít csökkenteni a szívbetegség esélyét, de egyes rákok távoltartásában is élen jár.

8.Fejes káposzta

Tartalmaz: B6-, C-, A-, D-vitamint, magnéziumot, kalciumot, vasat.

Ez a zöld leveles zöldség nemcsak nagy mennyiségű C-vitaminnal lát el bennünket – az immunrendszer erősítésének kulcsszereplője. A C-vitamin segít egészségesen tartani az artériákat. A fejes káposzta igen alacsony kalóriás étel, amely a szív egészségéért is sokat tesz.

9.Brokkoli

Tartalmaz: C- és K-vitamint, káliumot, mangánt.

Ez az ízletes ételekhez remekül használható zöldség meghosszabíthatja az életet. Segít ellenőrzés alatt tartani a koleszterinszintet és hozzájárul az erek megfelelő működéséhez. Más, immunrendszer-erősítő ételekkel ellentétben a brokkoli azért is egyedi, mert kiváló gyulladáscsökkentő és megelőzheti a krónikus vércukor-problémákat.

csicseriborsó csíra

10.Csicseriborsó

Tartalmaz: B6-, C-, A-vitamint, kalciumot és vasat.

Azoknak, akik szeretik a hummuszt, nem kell bemutatni ezt a remek ételt. Káliummal, rosttal, B6- és C-vitaminnal egyaránt ellátja a szervezetet, s ezek mind segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, távoltartva a szívproblémákat. Kiváló krémek, de akár smoothie is készíthető belőle, ráadásul tökéletes immunrendszer-erősítő is!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.