Tojás ABC – hogyan biztonságos a tárolása és készítése? – 2.rész

Így főzzünk egészségesen tojással!

Húsvétkor, de bármilyen más alkalomra is nagyon hasznosak lehetnek a tojással kapcsolatos tudnivalók, legyen szó ételkészítésről vagy dekorációról. Lássuk a biztonságot szem előtt tartó jó tanácsokat. Itt minden a tojás körül forog!

Legnagyobb ünnepünk, amikor a tojás kerül a középpontba, kétségtelenül a húsvét. Függetlenül attól, hogy tojást máskor is szép számmal használunk, ilyenkor merül fel a legtöbb biztonsági kérdés ezzel az élelmiszerrel és az ételkészítéssel kapcsolatban.

Lássuk, melyek azok a jó tanácsok, melyeket érdemes megfogadni a tojás kapcsán – akár ételben alkalmazzuk, akár díszíteni szeretnénk vele.

Cikkünk első részében a biztonságos tojás tárolás került előtérbe, de lássuk, mit tartsunk szem előtt a főzésekor.

tojas2

Régóta vitatott kérdés, hogy vajon a tojás jó vagy rossz egészségünkre nézve?

Mindenképp előny, hogy a tojás fehérje “teljes” fehérjének számít, míg a sárgája zsírban oldódó vitaminokat (például D-vitamint és A-vitamint) tartalmaz, s olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, melyekre a szervezetnek szüksége van. S ma már kapható olyan tojás is, melyben magasabb mennyiségben találunk Omega-3 zsírsavakat, vagyis több Omega-3-at és E-vitamint foglalnak magukba, mint a hagyományos tojások.

 

Másrészt azonban egy nagyméretű tojás 5 gramm zsírt tartalmaz (2 gramm telítettet), s nagyjából 213 milligramm koleszterint.

Az ajánlások szerint egy egészséges felnőttnek ma 300 milligramm alá kell szorítania koleszterin-bevitelét, naponta egy tojás tehát jöhet, ha nincs emelkedett koleszterinszintünk. Ha megeszünk egy tojás sárgáját, gyorsan elérjük ezt a limitet. A legtöbb tojással készült ételben ugyanakkor többet is találunk, vagyis biztosan túllépjük a 300 milligrammot.

A koleszterin szigorítás egyes emberek számára még inkább indokolt lehet, a szívkoszorúér-betegségben szenvedők, azok, akiknél megállapították a magas koleszterinszintet vagy egyéb szív- és érrendszeri kockázat áll fenn.

Vagyis, az egészséges tojás készítés – vagy tojásos étel készítés – trükkje az, ha csökkentjük a zsírt és a koleszterint, miközben megtartjuk az ízt.

Íme 2 tipp ahhoz, hogy ezt véghezvigyük.

1.Egy tojást használjunk, ha lehet: amikor főzünk, igyekezzünk lehetőség szerint csak egy tojást felhasználni a recepthez. A tojássárgája emulgeáló ereje hosszútávú, s ha három helyett egy is megfelelő, nyugodtan alkalmazzunk csak egyet. Tojáshelyettesítővel és tojásfehérjével szintén jól járhatunk – receptje válogatja.

2.Használjunk fele arányban tojást és tojáshelyettesítőt az ételkészítésnél. A tojásalapú ételeknél – ilyen a frittatas és a quiche is – a módszer beválik, vagyis elegendő valódi tojás kerül bele, mégis lefaragtuk a koleszterin, a zsír és a telített zsír mennyiségét.

3.A tojás fehérjét is használhatjuk tojáshelyettesítő helyett. Ha nem akarjuk utóbbira költeni a pénzt, hagyományos tojást is alkalmazhatunk a sárgája nélkül. Két tojásfehérjét használjunk egy teljes tojás gyanánt, vagy negyed csészényi tojáshelyettesítőt a receptben.

4.Növeljük Omega-3 bevitelünket. Fokozhatjuk az Omega-3 zsírsavak jelenlétét és az E-vitamint szervezetünkben, miközben csökkentjük a koleszterinszintet, ha magas Omega-3 tartalmú tojást veszünk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.