Tojás ABC – hogyan biztonságos a tárolása és készítése? – 1.rész

Hogyan kerüljük el a szalmonella fertőzést?

Húsvétkor, de bármilyen más alkalomra is nagyon hasznosak lehetnek a tojással kapcsolatos tudnivalók, legyen szó ételkészítésről vagy dekorációról. Lássuk a biztonságot szem előtt tartó jó tanácsokat. Itt minden a tojás körül forog!

Legnagyobb ünnepünk, amikor a tojás kerül a középpontba, kétségtelenül a húsvét. Függetlenül attól, hogy tojást máskor is szép számmal használunk, ilyenkor merül fel a legtöbb biztonsági kérdés ezzel az élelmiszerrel és az ételkészítéssel kapcsolatban.

Lássuk, melyek azok a jó tanácsok, melyeket érdemes megfogadni a tojás kapcsán – akár ételben alkalmazzuk, akár díszíteni szeretnénk vele.

8 tipp a tojás biztonságáért

1.Kerüljük a szalmonellát: a friss tojás tartalmazhat szalmonella enteritidis baktériumokat. Bár az S. enteritidis nagyon kis számú tojást érint, ettől még tartózkodnunk kell attól, hogy nyersen együk. A szalmonella a tojás sárgájában található, de a nyers tojásfehérje is rejtheti – ezért mindig főzzük, süssük meg ezt az élelmiszert!

Fontos tipp: ügyeljünk azokra az ételekre, melyek tojással készülnek és lehet bennük nyers tojás. Ilyen a házi készítésű majonéz, tejshake, smoothie, cézár saláta öntet, holland öntet, házi készítésű jégkrém és tojáslikőr.

2.Pasztőrizált legyen: természetesen ha nyers tojás szükséges egy recepthez, nem kell megijedni, a legtöbb helyen biztonságos ez az élelmiszer. Sőt, a tojás helyettesítő biztosan pasztőrizált, vagyis a szalmonella hiányzik belőle. A szárított tojásfehérjét ebben a formában pasztőrizálják, több szupermarketben kapható.

3.Tartsuk hűvösen: a szalmonella baktérium gyorsan szaporodik szobahőmérsékleten, ezért is fontos, hogy a megvásárolt tojást hűtőszekrényben tároljuk, sőt legjobb, ha már a boltban hűtve van.

4.Ne tartsuk a tojást a hűtő ajtaján. Számos modellben találunk kimondottan tojástartókat ezen a helyen, mégis, a legokosabb a saját tojástartójukban a leghidegebb részen tárolni őket.

5.Három-öt hetünk van megenni a tojást. Vonzó ötlet lehet felpakolni belőlük, de amíg nem tojássaláta készül vagy olyasmi, amihez sok kell, ne vegyünk meg egy egész kartonnyit belőlük. A 10-12 tojás elegendő, inkább fogyasszuk el fokozatosan a biztonság érdekében, mint hogy sokáig álljon.

Fontos tipp: a megmaradt tojássárgákat vagy fehérjéket 4 napon belül használjuk fel ételkészítéshez!

6.A keményre főtt nem azt jelenti, hogy ne tároljuk megfelelően. A főtt tojást is hűteni kell, s 1 héten belül elfogyasztani. A húsvétkor beszínezett, díszített tojásokat árnyékos helyen kell tárolni, ha még meg akarjuk enni őket pár napon belül a megmaradt sonkához. Ne tartsuk őket hűtőn kívül 2 napnál tovább!

7.Tároljuk biztonságosan a tojástartó edényeket. Amelyiket melegen kell tartani, azt tartsuk melegen, amelyiket hidegen, azt pedig hidegen. Ha hűsen tartanánk a tojásokat – mondjuk egy party idejére – tegyük edényüket egy jégkockákkal hűtött másik tálba.

8.Vigyázzunk a maradékra: a megmaradt tojásos ételeket hűtsük be és használjuk fel 3 napon belül. A hűtő folyamat gyorsítása érdekében az élelmiszert érdemes több kisebb tálba szétosztva elhelyezni.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.