Több ezren kerülnek kórházba étrend-kiegészítők miatt

Meghökkentő adat: évi 23 ezer ember kerül a sürgősségire különféle étrend-kiegészítő készítmények miatt. Az új tanulmány, mely ezt közzétette, az első, mely konkrét számokkal szolgál az amerikai államokat illetően – de a dolog nemcsak náluk lehet aktuális.

Megdöbbentően sokan kerülnek kórházba étrend-kiegészítők alkalmazása miatt – derítette ki egy amerikai tanulmány. Ez az első, amely valóban a nemzetre lebontott adatokkal állt elő a problémát illetően. Leginkább a fogyást elősegítő és energia-kiegészítők bizonyultak veszélyesnek, a leggyakoribb gond a szívprobléma ezeknél a készítményeknél. A nők, az óvodások és az idősek vannak leginkább kitéve a kockázatnak.

„Az emberek nem realizálják, hogy a táplálék-kiegészítők károsak lehetnek – minden évben amerikaiak ezrei szorulnak sürgősségi ellátásra olyan tünetek miatt, melyek a kiegészítőkkel hozhatók összefüggésbe” – mondta el Andrew Geller orvos, a tanulmány vezetője, a CDC (Centre for Disease Control) tisztiorvosa.

Az étrend-kiegészítők gyártói ugyanakkor azzal érvelnek: a termékek hibáztatása helyett a tanulmány tulajdonképpen azt mutatja, hogy nem is olyan rosszak ezek a készítmények.

Évente 150 millió amerikai fogyaszt étrend-kiegészítőket – mondta el Duffy Mackay, a Felelősségteljes Táplálkozásért Tanács elnevezésű szakmai szervezet elnöke. – Ha azt nézzük, mennyien vesznek igénybe ezek közül sürgősségi ellátást, akkor az jóval kevesebb, mint a fogyasztók egytizede.”

Geller szerint utóbbi valóban igaz, kivéve, hogy a táplálék-kiegészítők mentesülnek a biztonsági tesztelés alól, mivel állítólag teljesen ártalmatlanok. „Olyan szabályozás alá esnek, hogy eleve megvan esetükben a biztonságosság vélelme. A 23 ezer ember azonban, aki a sürgősségire kerül, így is túlságosan magas szám.”

shutterstock_74764597

Egyre többen fogyasztják

A táplálék-kiegészítők mennyisége az elmúlt években jelentősen megnőtt, nagyrészt az 1990-ben elfogadott törvény miatt, amely a kormányzati szabályozást meggyengítette.

Az étrend-kiegészítő egészségügyi és oktatási törvény annak meghatározását is bővítette, hogy mit nevezhetünk táplálék-kiegészítőnek. Az eredmény: néhány termék, amely ma elérhető a piacon, kétes vagy illegális összetevőket tartalmaz – beleértve vényköteles gyógyszereket is -, amelyek nincsenek felsorolva a csomagoláson.

Az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal) visszahívhatja ezeket a termékeket, ha veszélyesnek ítéli őket. Ám egy közelmúltban elvégzett tanulmány felfedezte, hogy a visszahívott termékek kétharmada kevesebb, mint egy évvel később ismét megtalálható volt a boltok polcain, ugyanazokkal az illegális összetevőkkel – vagyis a törvény, amely szabályozza a kiegészítőket, meglehetősen gyenge, néhány gyártó egyszerűen ignorálja azt.

Az új számokat a nagynevű The New England Journal of Medicine szaklap közölte, a CDC-nél és az FDA-nál dolgozó kutatók gyűjtése alapján, akik 63 kórház adatait fésülték át szerte az Egyesült Államokban, a 2004-től 2013-ig tartó időszakban. Olyan eseményeket figyeltek, melyeket az orvosok táplálék-kiegészítőknek tulajdonítottak. Az energiaitalokkal vagy teákkal kapcsolatos eseteket nem számolták bele és a haláleseteket sem, amelyek összefügghettek az étrend-kiegészítőkkel.

A talált, összesen 3667 eset alapján a tanulmány szerzői úgy becsülték, hogy a táplálék-kiegészítők nagyjából 18 600 és 27 398 embert juttatnak a sürgősségire évente. Az esetek többségében – 90 százalékában – egyetlen készítmény okozta a bajt, nem pedig pirulák kombinációja.

A tanulmányba be nem vont szakértők is egyetértenek azzal, hogy túl sok azon embereknek a száma, akik étrend-kiegészítők miatt kerülnek kórházba.

shutterstock_29587474

Pieter Cohen orvos, a Harvard Egészségügyi Iskola professzor asszisztense, aki a táplálék-kiegészítőket tanulmányozza, aggasztónak találja az adatokat. Mi több, véleménye szerint a számokat még alul is becsülték, ugyanis a pácienseket akkor számolják bele az efféle esetekbe, ha maguktól elmondják, hogy szednek valamilyen készítményt, illetve a doktor rákérdez és elismerik azok alkalmazását. S ez bizony nem történik meg mindig, erre konkrét példák is vannak.

Veszélyben a nők, a gyerekek és az idősek

A fiatal felnőttek, 20 és 34 éves kor között, valamint a nők a leginkább veszélyeztetettek. Ugyanis a fogyást elősegítő és az energiát adó készítmények a leginkább okolhatók ebben a korosztályban a kórházba kerülésért. Több hölgy érintett a problémában, mint férfi.

A szívproblémák, a mellkasi fájdalom, szabálytalan vagy gyors szívverés a leggyakoribb tünet, amiért az emberek igénybe veszik a sürgősségi ellátást.

A tanulmány szerzői rámutatnak, hogy több a táplálék-kiegészítőkhöz köthető szívprobléma, mint a vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatos, melyeknek dobozán fel van tüntetve, hogy okozhatnak gondokat a szívvel.

A 65 év feletti felnőttek vannak a legtöbben azok közül, akiket el kell látni kórházban, miután étrend-kiegészítőt szedtek. Meglepő módon viszont 3-ból 1 személynél nem a készítmény összetevőire adott reakció a probléma, hanem a pirula mérete önmagában. Ebben a korosztályban az emberek egyharmada azért került a sürgősségire, mert gondja támadt a pirula lenyelésével, fulladozást okozott vagy olyan érzést, mintha valami megakadt volna a torkukon. A kalcium kiegészítőknek volt köszönhető a legtöbb ilyen probléma.

shutterstock_55907782

„Az FDA a javasolt méretet is megadja a gyógyszerekre vonatkozóan, ám ez nem vonatkozik az étrend-kiegészítőkre”– mondta el Dr. Geller.

Még egy fokozott kockázatnak kitett csoport van, ez pedig a gyerekeké. 5 sürgősségi ellátást igénylő esetből 1 óvodáskorú gyermeket érintett. Közülük sok bevette a kiegészítőt, amikor a szülő, vagy aki vigyázott rá, nem figyelt oda.

„Azt ajánljuk, hogy a szülők a gyógyszerekhez hasonlóan a táplálék-kiegészítőket is tartsák elzárva a gyerekek elől, ne legyenek szem előtt” – javasolta Andrew Geller.

Az idősebbek pedig jobban tennék, ha megkérdeznék orvosukat afelől, valóban szükségük van-e táplálék-kiegészítőkre. Amennyiben igen, fontos azt is megtudni, hogy a pirulát lehet-e felezni, vagy esetleg más, folyadék vagy rágható formában bevenni.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu