Tippek ünnepi túlevés ellen

A karácsonyi finomságok helyett gyümölcsöt rágcsálni szentségtörés lenne. Viszont az sem szerencsés, ha egy ültő helyünkben fogyasztunk el mindent. Dr. Szántó Renáta a túlevésről beszélt.

A karácsony nem csak a szeretet ünnepe, hanem az evésé is. Otthon és vendégségben is végig esszük az egész menüt, és könnye túlehetjük magunkat. De mi lehet a legrosszabb, ami történhet?

„Nagyon sok minden bekövetkezhet. Különbséget kell tenni, aközött, hogy valaki egészséges és ebben az időszakban kileng – gyomorrontása, hasmenése lesz – vagy ha esetleg van már valakinek valamilyen anyagcsere betegsége.” – kezdi Dr. Szántó Renáta belgyógyász szakorvos – „Itt veszélyesebb, ha ebben az időszakban jobban eltér a táplálkozása.”

Érdemes ilyenkor is szem előtt tartani, hogy milyen mennyiségek kerülnek a tányérra, mert a kellemetlen következmények nem csak a kilókon mutatkozhatnak meg, hanem gyötrő emésztési bántalmakat is okozhatnak.

Sokan tudatosan készülnek arra, hogy az ünnepek alatt degeszre tömik magukat. Szinte böjtöt tartanak a karácsonyi menü előtt, hogy minél többet tudjanak enni. A szakértő szerint ez a lehető legrosszabb megoldás. Ettől teljesen fel tud borulni az anyagcserénk, az emésztésünk. Egyik normálisan működő emésztésnek sem jók a nagy kilengések.

Fotó: 123rf.com

A zsíros és szénhidrát dús ételek miatt könnyen kaphatunk epegörcsöt, amivel könnyen a kórházban köthetünk ki. Szántó doktornő is sokat találkozott ilyen esettel a karácsonyi időszakban.

Néhány praktikus jó tanács

Két fogás elfogyasztása között tartsunk szünetet! A legjobb ha körülbelül 15 percet várunk, míg egy újabb ételféleség elfogyasztásába kezdünk. Ezt a negyed órát töltsük mozgással, beszélgetéssel. A dohányzás sem tesz nekünk jót. A dohányzás hatására ellazul a gyomor és a nyelőcső közötti terület, ami nagyban hozzájárul a reflux kialakulásához.

Legyünk mértéktartók a zsíros ételekkel! Ezek emésztése jóval több időt vesz igénybe a könnyedebb ételekénél, így ha túlzásba visszük fogyasztásukat nyugodt alvásunk is veszélybe kerül. A kávézás sem emésztés serkentő, mint sokan hiszik. A kávéban lévő koffein fokozza a gyomorsav-termelést, ami különösen akkor kellemetlen, ha ettől még többet akarunk enni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index