Természetes szíverősítő és vérnyomáscsökkentő

A galagonya hatóanyagainak köszönhetően erősíti a szívet, értágító hatású, így csökkenti a vérnyomást is.

A galagonya levelét, virágát és bogyóit évszázadok óta használják gyógynövényként emésztési problémák, vérnyomáscsökkentés, szív- és érrendszeri panaszok, valamint köszvény esetén. Nyugtató hatása miatt a belőle készült főzetet krónikus álmatlanság és szorongás kezelésére is javasolják.

A galagonya Észak-Amerikából, valamint Ázsiából indult hódító újtára. A Kárpát-medencében négy fajtája terjedt el, az egybibés galagonya, a rózsaképű galagonya, a cseregalagonya, valamint a fekete galagonya. Hazánkban az egybibés, valamit a cseregalagonya a legelterjedtebb, a fekete galagonya pedig védett, így azt tilos gyűjteni.

A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel.

Magas vérnyomásra galagonyatea!

A galagonya hatóanyagai

A galagonya hatóanyagait a növény leveléből, virágából vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki. A virágos hajtásokat májustól, a piros bogyós terméseket pedig ősszel gyűjtik be. Polifenolokat, azaz flavonoidokat, triterpéneket és procianidineket tartalmaz, ami miatt rákellenes, kardiovaszkuláris, valamint gyulladásgátló hatása is van. 

Egybibés galagonya.

Csökkenti a magas vérnyomást

Számos kísérlet azt mutatja, hogy a galagonya értágítóként működhet, vagyis megakadályozza az erek összehúzódását, ezáltal az artériák nem tudnak beszűkülni, ami csökkentheti a vérnyomást. 

Egy 16 hetes vizsgálatban 79 2-es típusú cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedő alanyt vizsgáltak. A csoport egyik része naponta 1200 mg galagonyakivonatot kapott, míg a másik placebót. Megállapították, hogy annak a csoportnak a tagjai, akik napi szinten fogyasztottak galagonyából készült kapszulát, jelentősen javult a vérnyomásuk a placebocsoporthoz képest. 

Csökkenti a koleszterinszintet

Egy másik kutatás kimutatta, hogy a galagonya csökkentheti a vér koleszterintartalmát. A “rossz”, úgynevezett LDL-koleszterin felelős a szervezetben többek között az érelmeszesedés kialakulásáért, ennek megléte esetén pedig a szívinfarktus kockázata is megnő. Egereken végzett kísérletek kimutatták, hogy a galagonyakivonatot kapó rágcsálóknál alacsonyabb lett a rossz koleszterin-, valamint a trigliceridszint. A magas trigliceridszint egyébként a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához járulhat hozzá. 

Serkenti a szív működését, javítja a vérellátást

A galagonya hatóanyagai serkentik a szív működését, javítják a szív vérellátását és keringését, enyhén vérhígító hatással rendelkeznek, így bevethető a trombózisok megelőzésére is. 

Foto:pixabay.com

 

Segíti az emésztést

A galagonyából készült főzetet évszázadok óta használják emésztési panaszok, gyomorfájás kezelésére. A bogyók magas rosttartalmuk révén elősegítik a könnyebb emésztést, és megakadályozzák a székrekedést, valamint visszaállítják a bélflóra megfelelő működését. 

Csökkenti a szorongást

A galagonya nyugtató hatása révén segít csökkenteni a stresszt és a szorongást, valamint nyugodtabb alvást biztosít. Egy vizsgálatban 264 kísérleti alany vett részt, akik galagonyát, magnéziumot, valamint kaliforniai kakukkmákot tartalmazó étrend-kiegészítőt fogyasztottak, és jelentősen csökkentette náluk a szorongás szintjét a placebót fogyasztókkal szemben. 

GettyImages-1285272227

Foto:pixabay.com

Hogyan fogyaszd a galagonyát?

A galagonyából készült teát megelőzésképpen és akut panaszok esetén is javasolt fogyasztani. Kúraszerűen napi 1-2 csészével, étkezés előtt kell meginni. A gyógynövényből készülhet továbbá lekvár, de bogyóját nyersen vagy aszalva is fogyaszthatod, valamint étrendkiegészítő formájában is beviheted. 

Csökkenti a koleszterinszintet, segíti a zsírégetést a csipkebogyó

A csipkebogyót annak idején a skorbut megelőzésére használták, de vízhajtó hatása miatt remekül alkalmazható vese-, illetve hólyagbántalmak és székrekedés esetén is.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.