Tegyünk az ortorexia ellen

Nincs, aki rávehetne, hogy megkóstolj egy csokis sütit? A gyomrod már több éve nem látott hasábburgonyát? Ha a válasz igen, akkor te is az egészséges ételek megszállottja vagy, és ortorexia gyanúja merül fel nálad.

Azon tűnődsz, hogy miért kezdenek az emberek kórosan soványnak tűnni, karcsú helyett? A válasz talán a Hollywood-i sztárok megjelenésében rejlik. Sok olyan divat ikon, modell és híresség van, aki nádszál alakkal rendelkezik. Ott van például Victoria Beckham, Sarah Jessica Parker, Kate Moss, Angelina Jolie akik vagy vegetáriánus étrenddel,  vagy csodatevő turmixszal, vagy méregtelenítő kúrákkal dicsekszenek, amelyeknek semmi köze az egészséges étrendhez, jóval inkább a kínzó koplaláshoz. És akkor, mi milyen diétát kövessünk, ha egészségesek akarunk lenni, nem pedig nádszál vékonyak? A válasz ezúttal is a kiegyensúlyozott és változatos étrend. A minden ételt tartalmazó diéták lényege is a rendszeresség, fontos betartani a napi három fő étkezést és a két evés közti falatozást.

ortorexia

Hogyan nyilvánul meg az ortorexia?

Obszesszív-kompulzív viselkedés által. Hogy ez mit is jelent az adott esetben? Az érintett személy nem nyúl hozzá semmilyen ételhez, ami nem illik be az egészséges ételek kategóriába, az étel adagot szinte már az alultáplálság határát súrlóan lecsökkenti, 5-ször elolvassa a termékleírásokat mielőtt megvenne valamit, fejből sorolja az összes káros összetevőt, nem vesz meg olyan termékeket, amelyeken nincs rajta a bio felirat.

Természetesen nagyon jó dolog elolvasni a címkéket és csak megbízhtó helyről vásárolni, de nem szabad a mániánkká válnia. Egy fagyi, egy bécsi szelet, egy kis hasábburgonya vagy egy hamburger alkalmanként jót tesz a közérzetünknek.

Vissza a kiegyensúlyozott élethez

Az egyik legjobb módja a normális életvitelhez való visszatérésnek az, ha olyan ételeket fogyasztasz, amitől jól érzed magad, és elűzik a letargikus vagy obszesszív érzetet, amit az ortorexia okoz.

Folsav

Amellett, hogy létfontosságú egy nő egészséges életviteléhez, különösen, ha a közeljövőben kisbabát tervez (csökkenti a baba deformálódásának esélyét), a folsav normalizálja az agyban levált hormonok szintjét, amelyekből, ha túl sokfelgyülemlik, szorongáshoz vezet.

Folsavat tartalmazó ételek: brokkoli, gomba, spenót, narancslé, banán

Omega 3 zsírsav

Ennek köszönhetően van ragyogó bőrünk, magas intelligenciaszintünk – amit az irodában minden kedves munkatárs irigyel – és rendíthetetlen zen állapotunk.

Omega 3 zsírsavat tartalmazó ételek: hering, lazac, tonhal, pisztráng, makréla

ortorexia

A vitamin

Több kutatás is alátámasztotta már, hogy az alacsony A vitamin tartalom a szervezetben pszichotikus viselkedéshez vezet. Hogy soha ne kerülj szorult helyzetbe, győződj meg róla, hogy minden nap eszel olyan ételeket, amelyek tartalmaznak A vitamint.

A vitamint tartalmazó ételek: túró, hús, világos színű gyümölcsök, zöldségek és tojás

Magnézium

Az alacsony magnéziumszintnek köszönhetően előállhatnak olyan pszichikai rendellenességek, amelyek a szorongás, az anorexia, stb… kiváltó okai lehetnek.

Magnéziumot tartalmazó ételek: bab, dió és zöldségek

Ételek, amelyektől nyugodtabb leszel

Az omega 3 zsírsavban gazdag ételek  (lazac, mogyoró) javítják az agy működését, így egyre kevesebb feszült pillanatod lesz és hamarabb véget érnek. De az E vitaminban gazdag ételek is – például az avokádó és a tojás – eltávolítják a szabad gyököket, amelyek nagy mértékben hozzájárulnak a stressz szintjéhez. A hatás nem lesz azonnal érezhető, de ha rendszeresen eszel ilyen ételeket, pár hónapon belül sokkal nyugodtabb leszel.

Az étkezési szokások megváltoztatása mellett pedig fontos reális képet kialakítanod magadról. Nem szabad a hollywoodi sztárokhoz hasonlítgatnod magad, akik fotóit talán túl gyakran karcsusítják.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.