Tavaszra: megtisztulás és testsúlycsökkentés

A különböző hangzatos villámfogyókúrák különösen a tavaszi időszakban találnak sok követőre, hiszen mindenki formába akarja hozni magát a nyári bikiniszezonra.

Nem mindegy, hogyan készülünk fel a bikiniszezonra: a hagyományos kínai orvoslás tanítása szerint a tartós eredményhez kapkodó fogyókúrák helyett életmód- és szemléletváltásra van szükség.

A hosszú távon is ideális testsúly néhány egyszerű szabály betartásával elérhető, melyek jelentősen hozzájárulnak a jó közérzethez és az aktív, energikus élethez Dr. Chen Zhen, a tradicionális kínai orvoslás szakértője szerint.

A különböző hangzatos “villámfogyókúrák” különösen a tavaszi időszakban találnak sok követőre, hiszen mindenki formába akarja hozni magát a nyári bikiniszezonra. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a divatos súlycsökkentő szerek egy része számos természetidegen, szintetikus, esetenként akár az egészségre is veszélyes anyagot tartalmazhat, melyek a különböző mellékhatások mellett a sokak által jól ismert “jojó effektust” eredményezhetik.

Ezzel szemben a hagyományos kínai orvoslás azt tanítja, hogy az elhízás hátterében lévő  okokat kell megszüntetni, melyek nem merülnek ki pusztán a túlzott kalória-bevitelben és a mozgáshiányban.

Ide tartozik a szervezetben felgyülemlett méreganyagok nagy mennyisége, a hormonháztartást felborító különböző készítmények alkalmazása (pl. fogamzásgátló), különféle anyagcsere-problémák, a nyomelemek hiánya, a kiegyensúlyozatlan idegrendszer, valamint az – epe és szív mestere- meridián keringési zavara, sőt a rossz minőségű vagy nem elegendő alvás is. Ezen okok megszüntetéséhez hosszú távú életmód- és szemléletváltozásra van szükség, melyhez ideális a természet megújulásának időszaka.

A megtisztulást kezdjük azzal, hogy bevezetjük a napi ötszöri, kisebb étkezést, és megnöveljük a folyadékfogyasztásunkat, magyarázza Dr. Chen Zhen. A napi sóbevitel csökkentése és az elfogyasztott zöldség mennyiségének növelése mellett az is fontos, hogy étkezzünk minél változatosabban az ízek tekintetében is, hiszen minden szervre más íz hat a holisztikus szemlélet szerint.

Hasznos a napot egy csésze szűzteával indítani, mely amellett, hogy antioxidánsként támogatja a szervezet védekezőképességét, hatóanyagainak (egyes polifenolok, EGCG – epigallocatechin-3-gallate) köszönhetően véd a szabad gyökök támadásaival szemben, és segíti a méreganyagok távozását is a szervezetből, ezáltal támogatva a testsúlykontrollt, hiszen hozzájárulhat a szervezet energiatermeléséhez és zsíranyagcseréjének növeléséhez.

 

A szűztea mellett egy másik, Indiából származó egzotikus gyümölcsből kivont természetes hatóanyag, a HCA (hidroxi-citromsav) is segítheti a súlycsökkentést, hiszen gátolja a zsírsejtek szintézisét és elősegíti a zsírok energiává történő alakulását. Magyarországon, ahol a kenyér az egyik fő élelmiszer, és emiatt magas a szénhidrátbevitel, különösen pozitív eredményeket várhatunk a HCA-tól, mivel a szénhidrátok fokozzák a hatóanyag aktivitását. Az egészséges fogyás folyamatához ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy tudatosan csökkentsük a kalóriabevitelt.

A”kiadós evésnél még jobb a kiadós alvás”, idézi Dr. Chen Zhen a kínai mondást, mely arra hívja fel figyelmünket, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás meghatározó jelentőséggel bír. A hagyományos kínai orvoslás felfogása szerint az alvás során harmonizálja szervezetünk a vér és a “qi” (csí) egyensúlyát, energiát gyűjt, és eltávolítja a méreganyagokat, vagyis regenerálja a szervek működését.


Mindannyian néztünk már tükörbe egy álmatlan éjszaka után, és jól tudjuk, mennyi energiánk van napközben, ha éjszaka kellemesen kipihentük magunkat. Tehát a szépség és a fiatalosság megőrzése miatt is fontos a pihentető alvás, melyre különösen alkalmas az este 11 és éjjel 1 óra közötti időszak, ugyanis ilyenkor a leghatékonyabb a szervezet energia-felvevő képessége.

Nem szabad megfeledkezni a mozgásról sem: naponta legalább fél órát töltsünk el aktívan a friss levegőn, mely a kalóriaégetés mellett stresszűző hatással bír, és kedélyállapotunkra is kedvezően hat. A kitartóan és türelemmel megvalósított életmódváltás hosszú távú súlycsökkenést, jókedvet és energiában gazdag mindennapokat eredményez.

Forrás: https://napidoktor.hu/index