Szórakoztató fogyi program 1. rész

Michael Paolini mérnök kollégáival járt ebédelni. Mivel egyértelmű lett számukra, hogy az elfogyasztott túl sok hamburger és krumpli a felelős a vastagabb zsírpárnáikért, a társaság meghozta a döntését: ideje lefogyni!

Mivel mindannyian mérnökök voltak, meg sem fordult a fejükben, hogy hanyatt-homlok rohanjanak az első edzőterembe… Sokkal “testhez állóbbnak” ítélték, hogy egy olyan számítógépes programot írnak, amelyik az Xbox-játékokhoz hasonlóan szórakoztató elfoglaltsággá teszi a fogyókúrát. Ráadásul további ösztönzésként készpénznyeremény is járult a játékhoz.

 

A saláta 50 centet ér

A program – amely nemrégiben kapta meg a szabadalmi védettséget – voltaképpen egy egyszerű ötletre épült: díjazzák a megfelelő táplálkozást, a helytelen étkezés mellőzésére késztetve a játékosokat. Vagyis egy salátaebéddel 50 centet lehet nyerni, a diós pitét viszont el kell felejteni.

Mindez kiváló példa arra, hogyan képes a “gamification” – a játéktechnikák és -pszichológia alkalmazása a való világbeli viselkedés befolyásolására – utat találni az egészségügy területére. Az IBM abban bízik, hogy olyan vállalatok és biztosítók vásárolják meg a licencet, amelyek elsődleges céljai közé tartozik a munkavállalók egészségének megőrzése.

 

Amitől csupa vidámság az önsanyargatás

A mobilpiacon már töméntelen alkalmazásból áll a kínálat – olyanokból, mint a Lose It és a Weight Watchers Mobile -, ezek igyekeznek némi vidámságot csempészni a fogyókúra fáradságos folyamatába.

A Weight Watcherstől meghatározott mennyiségű pontot kapnak a diétázók – ennek felhasználásával maradhatnak a megengedett kalórialimiten belül -, lehetővé téve számukra, hogy lássák mennyi ponthoz jutnak, mondjuk, ha a zöldkörethez kéksajt öntetet fogyasztanak balzsamecet helyett.

Az IBM programja által megvalósított modell – bár abban hasonlít a mobilalkalmazásokhoz, hogy a felhasználók őszinte visszajelzéseire támaszkodik – még inkább testre szabható. Felhasználhatják például a szülők a kóser étkezések ösztönzésére: vonakodó gyermekeiket a játékkal könnyebb rávenni a például zöldborsó fogyasztására.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.