Szívroham megelőzés – Melyik jobb? A kávé vagy a zöld tea?

Hosszabb életet ígér a fogyasztásuk

Amennyiben a szívroham vagy a stroke veszélye fennáll esetünkben – vagy esetleg már volt is benne részünk – érdemes a zöld tea és a kávé fogyasztását megnövelnünk – állítják japán kutatók.

Nem árt a kávé és a zöld tea fogyasztása – sőt kifejezetten előnyös lehet -, ha a szívroham vagy a stroke már lesújtott ránk, esetleg fokozott veszélyüknek vagyunk kitéve.

Egy új japán kutatás rávilágított: azok a túlélők, akik sok zöld teát ittak, hosszabb életet tudhatnak magukénak.

A legalább napi 7 csésze zöld tea elfogyasztása a stroke-on átesettek embereknél 62 százalékkal csökkentette annak esélyét, hogy meghaljanak a tanulmány ideje alatt – szemben azokkal, akik ilyen teát nem ittak. Hasonlóképpen, a kockázat 53 százalékkal mérséklődött a szívroham-túlélők körében, amennyiben szokásukká vált a zöld tea-kortyolgatás.

Nem csupán a zöld tea köthető azonban a hosszú élethez. A szívrohamon átesetteknél – ahogyan a szív-és érrendszeri problémákkal nem küzdők esetében is – hosszabb életet tapasztaltak, ha ittak kávét, mértékletes mennyiségben.

Fotó: 123rf.com

A kávé előnye ugyanakkor a stroke-túlélőkre nem volt kiterjeszthető.

A felfedezések nem bizonyítják, hogy a zöld tea és a kávé biztosan élethosszabbító ital. Újabb bizonyítékot szolgáltatnak azonban ahhoz, hogy a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek jót tesznek a szív- és az érrendszer egészségének – emelte ki dr. Andrew Freeman, a denveri Nemzeti Zsidó Egészség kardiovaszkuláris megelőzéssel és wellnesszel foglalkozó központ vezetője.

Milyen új, pozitív eredményekre jutottak a tudósok a világ egyik kedvenc italának egészségünkre gyakorolt hatásairól? Milyen tévhitek élnek még a mai napig a kávéval kapcsolatban?

Hölgyek figyelem! A kávé a hosszú és egészséges élet titka

„Nincsenek mágikus ételek, s néhány csésze zöld tea nem fogja eltörölni egy bacon-ös sajtburger hatásait” – tette hozzá, kifejtve, hogy igen fontos a kiegyensúlyozott, feldolgozott ételeket csak kis mennyiségben tartalmazó étkezés, mely sok növényi alapú élelmiszert foglal magába: gyümölcsöt, zöldséget, babot, teljes kiőrlésű gabonát és növényi olajokat.

Az emberek abból is előnyt kovácsolhatnak, ha a cukros italokat kávéra és teára cserélik. Persze, nem kell megtömni ezeket cukorral és tejszínnel. Ezek nélkül fogyasszuk!

A tea és a kávé mindig jobb választás, mint a diétás italok, melyek mesterséges édesítőt tartalmaznak – hangsúlyozta dr. Freeman.

Fontos ugyanakkor, hogy a koffeinre érzékeny emberek megfontoltak legyenek – különösen a kávéval.

Foto:123rf.com

A Stroke folyóiratban megjelent tanulmányt dr. Hiroyasu Iso, az Oszakai Egyetem közegészségügyi professzora vezette. Több mint 46 ezer japán felnőtt vett részt benne, 40 és 79 év között – egészségüket 20 esztendőn át követték nyomon. A csoportban 478 stroke- és 1.214 szívroham-túlélő volt.

Az alanyok kérdőíveket is kitöltöttek, amelyek étrendjükre és életmódjukra vonatkoztak. A tanulmány végére 9.253 ember meghalt.

Összességében – mint azt a kutatók megállapították -, azok, akik mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztottak, kisebb eséllyel hunytak el a vizsgálati időszak alatt – különösen, ha korábban szívrohamuk is volt. Azok, akik 2, vagy ennél több kávét ittak meg naponta, 39 százalékkal csökkentették a halál kockázatát a nem kávézókkal szemben.

Kisebbnek bizonyult a kockázat csökkenése azoknál az embereknél, akiknek kórtörténetében nem szerepeltek szívproblémák vagy stroke.

A zöld tea eközben védelmezőnek mutatkozott a stroke és a szívroham esetében is: minél több zöld teát ivott valaki, annál jobb hatást ért el.

A kutatók számításba vették azokat a dolgokat, amelyek alternatív magyarázatként szolgálhatnak az eredményekre – beleértve a testmozgást, az étrendi szokásokat és azt, hogy az emberek dohányoztak-e vagy küzdöttek-e magas vérnyomással. A kávé és a zöld tea továbbra is előnyösnek tűnt.

Foto:pixabay.com

Dr. Freemam megjegyezte: más, árnyaltabb dolgok szintén szerepet játszhatnak az eredményekben. Például, lehetséges, hogy stresszmentesebb életet él, akinek van ideje napi 7 csésze tea elfogyasztására.

Az sem világos, hogy a japán populációt bemutató felfedezések más országokra is igazak lehetnek-e, ahol mások az étkezési szokások – mutatott rá Linda Van Horn, az Amerikai Szív Szövetség szakértője, egyben a chicagói Northwestern Egyetem professzora. A teafogyasztók a tanulmányban általában több halat, zöldséget is ettek.

zöld tea

Foto:123rf.com

Ugyanakkor, bizonyos növényi összetevők – a zöld tea esetében az úgynevezett epigallokatechin-gallát – fontos gyulladáscsökkentő kardio-metabolikus előnyökkel bírnak. Egy biztos: a cukros üdítőket teára cserélni igencsak bölcs ötlet.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.