Szénhidrátcsökkentett diétával is híztam! Miért?

A szénhidrátok fogyasztását visszaszorító diétát tartasz, de mégis jön a csalódás: fogyás helyett többet mutat a mérleg. Mi lehet a probléma?

Több oka is lehet annak, hogy a szénhidrátok megvonásának hatására a súlyunk nem kezd el csökkenni, hanem stagnál, netán még növekedésnek is indul. Jó tudni, hogy rengeteg szénhidrátmegvonásra alapuló diéta létezik, ilyen például a ketogén, az alacsony szénhidráttartalmú paleo és az Atkins-diéta. Van, aki nem követ konkrét módszert, hanem meghatározza, hogy napi szinten maximum 50-100 gramm (vagy más általa megfelelőnek ítélt mennyiségű) szénhidrátot fogyaszt el. A tudományos alapokat, orvosi ajánlásokat nélkülöző diéták legfeljebb rövid távú eredményeket hozhatnak, ezektől ne várjunk jó eredményeket, inkább egészségkárosító hatásúak.

Profi diétázóknak – Íme a zellerdiéta

Emellett tény az is, hogy az egyszerű alacsony szénhidráttartalmú étrend kevésbé szigorú, mint más diéták, épp ezért nem is biztos, hogy segítségével hatékonyan sikerül megszabadulni a plusz kilóktól. Főleg, ha nem figyelünk arra, hogy mivel helyettesítjük azokat a kalóriákat, amelyek a szénhidrátokkal együtt kerültek volna a szervezetünkbe. Jó példa erre, ha az egyébként egészségesként számon tartott olajos magvakkal pótoljuk egy az egyben a kalóriákat.

Mi a baj a magvakkal?

A magvak és diófélék gazdagok fehérjékben és egyéb fontos tápanyagokban, szénhidráttartalmuk pedig elenyésző. Viszont ha csak a szénhidrátokra koncentrálunk, könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy hatalmas mennyiséget elrágcsálunk belőlük rengeteg felesleges kalóriát és zsírt juttatva a szervezetünkbe.

Foto:pixabay.om

 

Mire figyeljünk még?

Hasonló a helyzet a sajtokkal. Megnézzük a táblázatunkban, hogy szinte nem tartalmaznak szénhidrátot, emiatt büntetlen falatokként tekintünk rájuk, holott mind zsírban, mind kalóriákban igencsak gazdag a legtöbb fajtájuk.

Foto:pixabay.com

Mi a megoldás?

Nem győzzük hangsúlyozni a kiegyensúlyozott étrend fontosságát, szénhidrátokra szükség van, nem mellőzhetjük teljesen az étrendünkből. A táblázatokat pedig mindig komplexen vizsgáljuk: nemcsak az számít, hogy mennyi szénhidrát van egy adott ételben, hanem fontos a többi tápértéke is, ügyeljünk a kalóriákra és a zsírtartalomra.

Forrás: Eat This, Not That!

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.