Szabadulnék a kilóktól, de elfogyott a lelkesedés…

Az ünnepek után az egyik legjellemzőbb probléma a túlsúly. Ez nem is csoda, hiszen a karácsonyi asztalon egymást követik a sültek, a zsíros, nehéz ételek, a cukros üdítők, és persze a sütemények. Ráadásul ilyenkor gyakori, hogy akár kétszer is ebédelünk, vacsorázunk a vendégség miatt, és az esti süteménynassolás is többször jelentkezik. Ez pedig túlsúlyt okoz, amit nem érdemes félvárról venni.

A témában Pancsó Gergely, a Budai Endokrinközpont testnevelő edzője van a segítségünkre.

A túlsúly komoly gond

Persze az ünnepek alatt mindenki felszed egy pár kilót, de a szerencsésebbek gyorsan le is adják azt. Akiknek gondot okoz a plusztól való szabadulás, azok rendszerint már évek óta leszögezik az újévi fogadalmukban, hogy most lesz az az év, amikor formába hozzák magukat.

A halogatott fogyás – vagyis a megfelelő táplálkozás, és a mozgás kikerülése – azonban egy idő után már következményekkel jár. A túlsúly, még viszonylag kis mértékben is okozhat olyan elváltozásokat, melyeknek később jelentős hatása lehet az életünkre. Ilyenek például a magasvérnyomás, vagy az erek állapotának romlása. A sok cukros, és finomított élelmiszer pedig az inzulinrezisztencia, és a cukorbetegség melegágya. Mindkét esetben nagy rizikófaktort jelent a nem megfelelő életmód is, melyben nagy szerepe van a mozgás teljes hiányának, vagy a rossz megválasztásának.

Mozgás télen

Igen, sajnos az is lehet, hogy a kiválasztott mozgásforma nem a legmegfelelőbb az ember számára. Azt, hogy melyik segíti leginkább a céljai elérését természetesen az egyéni ízlés határozza meg a leginkább, azonban az intenzitás, a kivitelezés mikéntje, valamit az olyan „apróságokra” való figyelés, mint a pulzus kontrollálása már szakértői feladat.

mozgas

Természetesen nem kötelező a konditermek padlóját koptatni, a természetben is nagyon jól lehet mozogni, ám a zimankóban a réteges öltözködésre mindenképpen figyelni kell.

Fontos tényező az is, hogy az ember milyen egészségi állapotban van. Az IR, vagy éppen a cukorbetegség ugyanis más és más intenzitású, és más időkorlátú edzést kíván, amiben mindenképpen érdemes a szakember tanácsaira támaszkodni.

A betegségek kezelése

A túlsúly egy olyan probléma, mely sok betegség kialakulásában játszik jelentős szerepet, nem csoda hát, ha az orvosok is sokat foglalkoznak vele. A fogyáshoz mindenképpen életmódváltásra van szükség, ám a teljes kép meglátásához az orvos segítségére is szükség lesz.

A túlsúly szövődményeként kialakult betegségeket ugyanis mindenképpen kezelni kell, ellenkező esetben sokszor más nem lesz elég egy tabletta, akár komoly változtatásokat is eszközölhet a mindennapjainkban – gondoljunk csak az injekciózásra, vagy a kezeletlen cukorbetegség egyik rettegett szövődményéra, a végtagvesztésre.

Forrás: Budai Endokrinközpont