Súlycsökkentő műtét fiatalon?

Minden harmadik amerikai felnőtt elhízott, és a folyamat már gyermekkorban kezdődik.

Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a 18 éves korban végzett fogyasztó műtét megelőzheti a későbbi elhízás következményeit.

Az Obesity 2012 kongresszus nagy feltűnést keltő előadása volt Thomas Inge tanulmánya, aki a korán hízásnak induló tizenévesek későbbi sorsának alakulásával foglalkozott. Az Egyesült Államokban a 18 évesek hét százaléka már a rendkívül kövérek csoportjához tartozik.

A súlytöbbletet a testtömeg index (BMI) mérésével fejezik ki, amely a testsúly és a -magasság arányának értéke: nagysága táblázatokból leolvasható. Az ideális testsúly a 20-25 közötti érték, a túlsúlyos 25-30, afölött már elhízásról van szó, a 45-nél nagyobb szám veszélyes elhízást jelent.

mutet6

Az amerikai kutató által évtizedeken át követett gyerekek, majd felnőttek azon csoportja, amelyiknek gyerekkorában a testtömeg indexe elérte a 40-es értéket, a következő öt esztendőben évente átlag egy egységgel tovább hízott. Ez igen veszélyes változás volt, mert körükben a cukorbetegség megjelenése feltartóztathatatlannak bizonyult.

Az előadás idején a gyermekkortól követett vizsgálati alanyok 47 évesek voltak. Testtömeg indexük átlag 46 volt. Esetükben a vesebetegség előfordulása az elhízás során átlag hatszorosára nőtt, a cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint az asztma másfélszer lett gyakoribb.

idealis_testsuly1A súlyos elhízás a visszeres zavarokat csaknem hétszeresére fokozta, és igen jelentősen romlott ezeknek az egyébként még nem idős embereknek a járóképessége is.
Az előadó hangoztatta, hogy a 18. életév a kritikus időpont, amikor akár műtét útján, de a hízóban lévő fiataloknál beavatkozásra van szükség.
Elhangzott az is, hogy a fogyasztó műtétet követően jelentősen – 33-as értékre – karcsúsodott az a tizenegy tizenéves, akiknek a testtömeg indexe 50 fölött volt, és ezzel cukorbetegük kezelése lényegesen kevesebb gyógyszert igényelt, vérzsír szintjük is sokat javult.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.