Sok rágás az édesség utáni vágy ellenszere?

Ha főétkezéseknél alaposan, sőt, tovább rágjuk az ételt, mint szoktuk, azzal csökkenthetjük a nassolás utáni vágyunkat. Elégítsük ki rágóizmainkat és nem fogunk nassolni!

Brit szakemberek szerint jó módszer a fogyásra, ha 30 másodpercig tovább rágjuk az ételünket, mint szoktuk.

Új tanulmányukban azt írják, ha nyelés előtt legalább fél percig még tovább csócsáljuk az ennivalót, azzal elnyomhatjuk étvágyunkat a nap hátralévő részére. A Birmingham Egyetem kutatói azt állítják, ha túlzásba visszük a rágást, azzal jelentősen csökkenthetjük a vágyunkat az édességekre és a sós rágcsálnivalókra egyaránt.

Az étkezéssel foglalkozó szakmai folyóiratban, az Appetite-ban megjelent tanulmány szerint a kutatásban részt vevők fele, akiket tovább rágattak, fele annyit sem torkoskodtak, mint azok, akik szokásuk szerint étkeztek.

csokigolyó

 

Noha korábbi kutatás már felfedte, hogy az alapos rágással kevesebb ételt fogyasztunk el egy étkezés alatt, az újabb vizsgálatok arra mutattak rá, hogy extra rágás esetén még a későbbi igényeink is tompulnak.

Mindazonáltal, van ennek árnyoldala is: a lassú és alapos rágással ugyanis elveszítjük az evés örömét, hiszen az étel nyállal keveredve elveszti ízét és állagát, amely mind rombolhatja az élményt.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.