Segíthet a böjt a fogyás és az egészségesebb élet elérésében? – 1.rész

Milyen böjtölési lehetőségek vannak?

A fogyás hagyományos módja általában a kalória leszorítása. Süti helyett zöldség, üdítő helyett víz vagy tea és így tovább. Sokan azonban inkább a böjtre esküsznek. Vajon valóban segít?

Általában a kalória csökkentését javasolják a fogyni vágyóknak, melynek lényege, hogy minden, sokkalóriás élelmiszert egy kisebb „fajsúlyúra” cserélnek.

Ehelyett azonban manapság egyre többen választják a böjt alkalmazását, mint intenzívebb lépést átlagos napi kalória-bevitelük csökkentése érdekében.

rizsgolyok-böjt

A módszer neve időszakos böjtölés. De mi is a lényege? Ahelyett, hogy megváltoztatnánk, mennyit eszünk, azt módosítjuk, hogy mikor. „Az időszakos böjtölés úgy határozható meg, mint a nem evés időszaka azután, hogy ettünk” – magyarázta Krista Varady, PhD, a Chicago-i Illinois Egyetem táplálkozás professzora, a kineziológia és táplálkozás tanszékről.

A böjt eredetileg a vallásból eredeztethető. Számos vallás – beleértve a keresztényt, a zsidót, az iszlámot is – tart böjtölési időszakokat, spirituális okokból. Emellett szakemberek már régen rájöttek, hogy az ételek kihagyásának van némi egészségügyi előnye: megindul a fogyás, csökken a vérnyomás és a koleszterinszint.

Hogyan működik a böjt?

Normális esetben, miután eszünk, a hasnyálmirigy hormon inzulint szabadít fel. Ez az inzulin segít a véráramból a sejtekbe juttatni a cukrot és azt energiaként használni. Bármennyire cukor marad is, az a zsírsejtekbe jut tárolásra. Az étkezések között azonban az inzulin leesik és a zsírsejtek a tárolt cukrot szabadítják fel, hogy szervezetünk továbbra is jól működhessen.

A böjt megelőzi az inzulin felszabadítást, hosszabb időre. Ezért a testnek zsírt kell égetnie az energia érdekében – a cukor helyett.

lebojt_meregtelenites

A böjtölésnek több módja van.

1.Az alternatív napi böjt a legintenzívebb változat. Ezen a napon semmit sem eszünk, vizet vagy kalóriamentes folyadékot ihatunk, majd következő nap azt eszünk, amit akarunk.

2.Módosított alternatív napi böjt: ennek során az alacsony kalóriás napok (kb. 500 kalória fogyasztható) és a normálisak váltogatják egymást.

3.Az 5:2 diéta: ez a böjt arról szól, hogy 5 napon át normálisan étkezünk, majd az azt követő 2 napban nagyjából 500 kalóriára szorítjuk le táplálkozásunkat.

A böjtöt leginkább utánzó módszer az, amikor csak néhány napon át fogyasztunk alacsony kalóriás ételeket, majd ismét visszatérünk megszokott táplálkozásunkhoz. Ez a böjt kétségtelenül sok előnyét kínálja, időbefektetés nélkül. Az étkezések idejére koncentrálás sem rossz módszer azonban: ennek során csak bizonyos időszakban eszünk a nap folyamán, például délelőtt 10-től este 6-ig. A nap többi részében pedig böjtölünk.

Hogyan segít a fogyás elérésében?

Van rá bizonyíték, hogy a váltakozó böjt és a megszokott táplálkozás időszakai segítenek a fogyásban, de nem sokkal többet, mint ha kalóriacsökkentéssel élünk.

Dr.Varady végzett egy tanulmányt arról, hogy a váltakozó böjt és a kalóriacsökkentés miként hatott 100 elhízott felnőtt esetében. Egy év után a böjtölők kb. testsúlyuk 6 százalékától szabadultak meg, míg a kalóriacsökkentők 5,3 százaléktól.

Más tanulmányok a böjt esetében 3-8 százalékos testsúlycsökkenést állapítottak meg, míg a csak bizonyos napszakban evőknél 3-4 százalékosat.

A cikket a böjt egyéb jótékony hatásaival folytatjuk.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.