Saját étrend a munkahelyeden is

Sokak számára jelent problémát, hogy egészséges étrendjüket otthon igen, de a munkahelyen kevésbé képesek tartani. Van rá megoldás, hogy bevigyük magunkkal az irodába!

Az egészséges étkezés manapság egyre jobban előtérbe kerül. Sokan változtatják meg étrendjüket és érzik is ennek pozitív hatását. De míg otthon az egészséges étkezés könnyebben megoldható, a munkás hétköznapok fejtörést okozhatnak.

Munkahelyünkön ugyanúgy – sőt, még inkább – olyan ételekre van szükségünk, melyek biztosítják a napi tápanyag- és energiaszükségletünket. Ám nem mindig egyszerű összeválogatni azokat az ételeket, amelyektől telítve érezzük magunkat, mégis egyszerű őket elkészíteni.

Vannak, akik hajlamosak a munkahelyre kisebb adagot összeállítani maguknak főétkezés gyanánt, aztán pedig alig várják, hogy hazaessenek enni. Ne fukarkodjunk az adaggal, vagy ha kisebb a főétel, legyen hozzá egészséges uzsonna, amivel kihúzhatjuk biztonságosan estig!

Milyen a megfelelő, egészséges ebéd? Kiegyensúlyozott – akkor a legjobb, ha van benne teljes kiőrlésű gabona, sovány fehérje (így pl. bab vagy csirke), gyümölcs vagy zöldség. Egy kevés egészséges zsír sem árt, dióból, avokádóból vagy zsírszegény sajtból, hogy az íz igazán páratlan legyen!

Sokkal motiváltabbak maradunk majd az egészséges étkezést illetően, ha nem unalmasak a napi ételeink! Íme néhány módszer, hogy változatosabb egészséges ebédeket készíthessünk magunknak!

A titka: ha például az alap a pulykahúsos szendvics, minden nap adjunk hozzá valami mást, ami feldobja – szemezgessünk a nemzetek konyhájából, vagy lopjunk ötletet a kedvenc éttermünkből!

1. Pita görög módra: töltsünk meg egy teljes kiőrlésű vagy barna pitát csirkehús maradékokkal, salátával, paradicsommal, uborkával, zöld paprikával, feta sajttal és olívabogyókkal! Egy kevés citromot nyomjunk a csirkehúsra!

2. Ázsiai salátás tál: keverjünk össze edamame babot (fagyasztottat is vehetünk hozzá és készítsük elő az utasításnak megfelelően), zöldségeket, répát, zöldhagymát és piros paprikát. Barnarizsből készült vagy teljes kiőrlésű gabonából készült kekszet törjünk rá. Mielőtt fogyasztanánk, egy kis földimogyorós öntettel érdemes leönteni – vagy egyéb egészséges öntettel, amit szeretünk!

3. Olasz Bruschetta csirke saláta: apróra vágott csirkét vagy fehér babot, rukkolát, paradicsomot, olívabogyót, nyers cukkinit, vöröshagymát keverjünk össze hozzá. Balzsamecetben áztassuk egy kicsit, majd rakosgassuk bele egy bagettbe, mielőtt megesszük.

4. Mexikói Burrito tál: a csirkedarabkákat vagy a fekete babot kombináljuk barna rizzsel, pirított hagymával, zöld és piros paprikával, salátával. Guacamole-t 100 kalóriás kivitelben vigyünk magunkkal, és adjuk az ételhez, mielőtt megennénk.

Egészséges étkezés – reggelire:

Próbáljuk meg kedvenc reggeli ételeinket meglepő dolgokkal „megbolondítani”, amitől még finomabbak és egészségesebbek lesznek!

  • A teljes kiőrlésű zsemlét vagy muffint kecskesajttal, szeletelt eperrel, mandulavajjal vagy szeletelt banánnal párosítsuk.
  • Legyen nálunk egy csomag zabpehely, amelyet bármikor bevethetünk tejjel vagy vízzel. Adjunk hozzá olyan összetevőket, mint például fahéj, asztalt meggy, mazsola, mandula, pekándió!

A szállítás

Valljuk be, az egészséges étkezés könnyebb, ha a látvány vonzó! Ha úgy találjuk, hogy a salátáink megfonnyadnak szokványos tárolási módszereink mellett – amíg beérünk a munkahelyre – érdemes beruháznunk egy jól záró üveg tárolóedénybe. Így az összetevők frissek és kívánatosak maradnak!

Alulra kerüljön a salátaöntet, majd rétegenként fektessük rá a hozzávalókat. Használhatunk hozzá megmaradt zöldséglevet is. Az „elkészült mű” tetejére kerüljön valamilyen vonzó díszítés, például bébispenót. Ha az öntet legalul van, és minden réteg elkülönül egymástól, az ebédünk száraz marad, amíg el nem kezdjük enni: csak étkezés előtt kell megrázni az üveget, hogy az összetevők kellően összeálljanak!

Ne feledjünk hozzáadni ízletes fűszereket sem, amitől még kívánatosabbak lesznek számunkra. Sokféle áll rendelkezésünkre: chipotle paprika, mustár, articsóka-, csicseriborsó- és egyéb hummusok.

A változatosság érdekében a csirke mellett a pulykahús, a füstölt lazac is jöhet, a zsemle, kenyér helyett pedig időnként pita, tortilla vagy ciabatta!

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.