Rosacea: újabb betegség az elhízás kapcsán?

A jelek szerint a rosacea és az elhízás kéz a kézben járnak.

Úgy tűnik, a rosacea bőrrendellenességet is hozzá kell mostantól adnunk azon krónikus betegségek listájához, amelyeknek közük van az elhízáshoz.

A jelek szerint a rosacea és az elhízás szorosan összefügg.

Egy új, nagyméretű tanulmány a közelmúltban rámutatott, hogy ahogy nő a súly a nők körében, úgy emelkedik a rosacea krónikus bőrbetegség valószínűsége is.

A kutatók közel 90 ezer amerikai nő adatait elemezték, 14 éven keresztül. Kiderült, hogy a rosacea valószínűsége 48 százalékkal magasabb azok körében, akiknek testtömeg-indexe (BMI) több mint 35, szemben a normális súlyúnak számító hölgyekkel.

Ha valaki 30-nál magasabb BMI-vel rendelkezik, elhízottnak számít.

„Ha azt vesszük, hogy a krónikus, alacsony fokú gyulladásos állapotnak köze van az elhízáshoz és a véredény-változásokat is a túlsúly okozza, valójában nem meglepő, hogy az elhízás növeli a rosacea kialakulásának esélyét” – fejtette ki a tanulmány vezető szerzője, Wen-Qing Li, aki a Providence-i Brown Egyetem dermatológiai és epidemiológiai egyetemi adjunktusa.

„Tanulmányunk közegészségügyi jelentőséggel bír, hiszen a rosacea egy újabb krónikus betegség, melyet hozzáadhatunk az elhízás okozta problémák listájához” – tette hozzá. Ha egészséges a súlyunk, az az általános jólétünket is növeli.

A betegség tünetei és lehetséges kezelése

A rosacea jellegzetessége az arc kipirosodása, bőrpírja, melyet duzzanatok, pattanások, bőrmegvastagodás kísérhet, valamint a szemek irritációja.

Az állapot jellemzően 30 éves kor körül alakul ki, a tünetek pedig csökkenhetnek vagy fokozódhatnak – személytől függően.

A bőrbetegség ellen egyelőre nincs igazi gyógymód – többek között szájon át bevehető és lokális gyógyszerekkel kezelik, valamint antibiotikumokkal és lézeres kezelésekkel.

Li és csapata több mint 5200 rosacea-esetet vizsgált, a Nurses Health Study keretein belül. 1991 és 2005 között kísérték figyelemmel állapotukat.

A betegség kockázata nemcsak nőtt azok körében, akiknek testtömeg-indexe 35 feletti volt, hanem az is kiderült: azoknál még nagyobb volt a bőrbetegség valószínűsége, akik 18 éves koruk felett szedtek fel pluszkilókat.

rosacea és az elhízás

A bőrprobléma jelentkezésének rizikója minden 4,5 kilóval 4 százalékkal nőtt a tanulmány résztvevői körében. A kutatók emellett azt is felfedezték, hogy a rosacea valószínűsége emelkedett, ha a túlsúly elsősorban a derékra és a csípőre korlátozódott.

Wen-Qing Li és csapata azt ajánlaná a rosaceás betegeket kezelő orvosoknak, hogy mindenképpen hívják fel a páciensek figyelmét a súlyleadásra.

A témában természetesen további vizsgálatokat is szükségesnek tartanak a kutatók, mivel a tanulmány nem bizonyít ok-okozati összefüggést. Például nem is vizsgálták a rosacea minden típusát, melyet különböző tényezők válthatnak ki. Ám javasolni mindenképp lehet a fogyást a betegeknek.

A tanulmányt a Journal of the American Academy of Dermatology közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.