Proffee (fehérje és kávé): Ez az új egészségügyi trend a TikTokon

A Proffee, vagyis a kávé és a fehérje keveréke – a TikTok legújabb trendje – nagy port kavart a szakértők körében. Megállapították, hogy lehet akár egészséges is – már amennyiben kicsit másként készítjük, mint a videóban látható…


A szakértők szerint is megoldható, hogy a proffee egészséges legyen, de jellemzően akkor is csak mértékkel fogyasztva jó.

“A TikTok világában, ahol a proffee beindult, a mix egy hideg főzetre vagy jeges kávéra öntött fehérjeturmixot takar, de valójában bármilyen típusú kávé lehet fehérje hozzáadásával” – mondja Carolyn Cohen, integratív táplálkozási szakértő, funkcionális gyógyászati egészségtanácsadó és a Wellness While Walking podcast házigazdája.

A drámaian lassított felvételű videók, amelyek egy üvegedényben lévő krémes itallal végződnek, szórakoztatónak és finomnak tűnnek. Néhány TikTok-felhasználó pedig esküszik az előnyeire, többek között a fogyásra. De vajon tényleg igazak az egészségügyi állítások?

Szakértők elmondják, mit kell tudnod, mielőtt kipróbálnád ezt a közösségi médiára készült italt.

Miért isszák az emberek a proffee-t?
Néhány az állítólagos előnyök közül:

  • több energia, jobb koncentráció és teljesítmény
  • hozzáadott fehérje
  • a fogyás elősegítése

A szakértők azonban mást gondolna ezekről az állításokról:

Energia, összpontosítás és teljesítmény
Noah Quezada, RDN szerint a koffeintartalom miatt a proffee energizáló hatású lehet, és javíthatja a fókuszt és a teljesítményt.

Egy 2016-os, 12 férfi bevonásával végzett vizsgálat azt jelezte, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás egy golfkör előtt és közben javította a szubjektív energiaszintet és a teljesítményt, miközben csökkentette a fáradtságot. Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy ezeket a tanulmányokat nem magával a proffee-val végezték.

Dan Gallagher, az Aegle Nutrition regisztrált dietetikusa szerint vannak jobb módjai is az élénkítésnek.

“Egészségesebb koffeinforrások lehetnek a fekete vagy zöld tea, vagy egyszerűen egy csésze kávé” – mondja Gallagher.

A hozzáadott fehérje előnyei
Egy 2019-es tanulmány szerint a fehérjebevitel segíti az anyagcserét és a hosszú élettartamot.

Patricia Kolesa, MS, RDN a Hackensack Meridian Health-től megjegyzi, hogy az ajánlott étrendi bevitel 0,8 g/testsúlykilogramm naponta. Más szóval egy 150 kilós személynek körülbelül 54 gramm fehérjére lenne szüksége naponta.  Kolesa szerint a shake-ekben lévő fehérje hozzájárulhat ehhez a fehérjebevitelhez, de megjegyzi, hogy a legtöbb ember elegendő fehérjét kaphat az ételekből. Gallagher szerint pedig az étel jobb fehérjeforrás.

“A fehérje akkor a legegészségesebb, ha teljes értékű összetevőkből származik, mint például tenger gyümölcsei, sovány marhahús, bab, tojás vagy tej” – mondja Gallagher – A kiegyensúlyozott étrend fenntartása biztosítja az összes  proffe-nál meghirdetett előnyt, és még többet is.”

A probléma része, hogy a fehérjeturmixok hozzáadott cukrot vagy alacsony minőségű, feldolgozott fehérjéket tartalmazhatnak, amelyek nem érnek fel az élelmiszerekben található természetes fehérjékkel.

“A kávéhoz hozzáadott fehérje bármilyen egészségügyi előnyét gyorsan semmissé teheti a rossz minőségű fehérjepor felhasználása – az ördög a részletekben rejlik, amikor a kávékról van szó” – mondja Cohen.

Így készíthetünk tökéletes kávét otthon is

Forrás: Napidoktor.hu