Pontos diéta

Ez a diéta ajánlható azoknak, akik erős elhatározással indulnak neki a fogyásnak és akik a tudományosan megalapozott módszerek hívei.

A pontos diétával felkészülhetünk egy hosszabb távú életmódváltásra és nagy súlyfelesleg leadására.

A szervezet tápanyag-ellátási egyensúlyának helyreállítását érhetjük el.

A módszer lényege

A kalóriabevitel megszorítása mellett nagy hangsúlyt fektet a program arra, hogy az elfogyasztott ételek megfelelő arányban tartalmazzanak zsírt, szénhidrátot és fehérjét.
Az elhízás mértékének, illetve a csökken­teni vágyott kilók számának megfelelően állít fel 800, 1000, 1200, 1500, 2000 és 2200 kalóriás étrendeket. Az összkalória-mennyiséghez viszo­nyítva állítja fel a bevitt tápanyagok arányát.
Hogy megkönnyítse a szá­molást, meghatározott pontrendszert alkalmaz, amelyben a zsír 2 pon­tot, a szénhidrát és a fehérje 1-1 pontot ér. Így a 800 kalória 189, az 1000 kalória 235, az 1200 kalória 283, az 1500 kalória 355, a 2000 kalória 472 míg a 2200 kalória 520 pontnak felelhet meg.

E szerint állít össze mintaétrendeket. Mivel a 800, az 1000 és 1200 kalóriás diétákat csak kórházi körülmé­nyek között javasolja végezni, itt az 1500, 2000 és 2200 kalóriás progra­mot ismertetjük.

Feltételek, követelmények

Konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hogy a kívánt fogyás eléréséhez számunkra hány kalóriás diétát javasol.

Az eddig megszokott kalória-bevitelhez képest 400-600 kalóriával csökkentsük fogyasztásunkat.

A diéta leírása

A diéta minden esetben olyan étrendet javasol, amely figyelembe veszi a kapható nyersanyagokat, ételféleségeket. A pontrendszeren belül az azo­nos csoportba tartozókat cserélgethetjük egymással, de pl. a 2 pontos zsírt nem cserélhetjük két 1 pontos fehérjére, vagy szénhidrátra.

Napi 1500 kalóriás diéta = 355 pont ami 220 pont szénhidrát, 80 pont zsír, 55 pont fehérje

Napi 2000 kalóriás diéta = 472 pont ami 293 pont szénhidrát, 116 pont zsír, 63 pont fehérje

Napi 2200 kalóriás diéta = 520 pont ami 322 pont szénhidrát, 128 pont zsír, 70 pont fehérje

A számolás megenged kb. 10%-nyi eltérést.

Étrend

1500 kalóriás étrendpélda

Reggeli = 123 pont

3 szelet rozskenyér = 94 pont

1 evőkanál eperdzsem = 11 pont

Diónyi margarin = 18 pont

Citromos tea cukor nélkül = 0 pont

Ebéd = 142 pont

1 tányér zacskós zellerkrémleves = 15 pont

1 szelet roston sült hal = 36 pont

1 adag párolt rizs = 89 pont

1 nagy kovászos uborka = 2 pont

Vacsora = 106 pont

2 szelet rozskenyér = 63 pont

1 szelet sovány felvágott = 24 pont

1 közepes körte = 19 pont

2000 kalóriás étrendpélda

 

Reggeli = 152 pont

3 szelet kalács = 104 pont

2 diónyi zsírszegény margarin = 16 pont

2 dl kakaó = 32 pont

Ebéd=217 pont

Almaleves = 57 pont

Fél adag sült keszeg = 36 pont

1 adag petrezselymes burgonya = 89 pont

1 nagy kovászos uborka = 3 pont

3 dl kóla = 32 pont

Vacsora = 112 pont

2,5 szelet rozskenyér = 61 pont

1 szelet köményes sajt = 16 pont

1 dl kefir = 16 pont

3 mandarin = 19 pont

2200 kalóriás étrendpélda

 

Reggeli = 159 pont

2 szelet félbarna kenyér = 89 pont

1 evőkanál méz = 17 pont

2 diónyi alacsony zsírtartalmú margarin = 15 pont

Citromos tea 4 teáskanál cukorral = 38 pont

Ebéd = 194 pont

Pontyhalászlé = 87 pont

2 szelet félbarna kenyér = 89 pont

2 közepes alma = 18 pont

Vacsora = 169 pont

1 adag lebbencsleves = 131 pont

2 dl száraz fehérbor = 38 pont

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: https://napidoktor.hu/index