Pánikszerű fogyókúra?

Miért van az, hogy a képernyőn mindenki tökéletes? A sorozathősök bátrak, erősek, szépek, egészségesek, testük hibátlan, akárcsak a hölgyeké.

Nyilvánvaló tény: a média által közvetített idealizált világ nagymértékben befolyásolja az emberek viselkedését és gondolkodásmódját. Ahogy a különböző vallásokban megfogalmazott (isteni) tökéletesség és teljesség egyfajta eszményként, erkölcsi parancsként működik a hívő számára, úgy a média által közvetített üzenetek is hordoznak felszólításokat és parancsokat. A tévésorozatok hősei mindig bátrak, erősek, szépek, egészségesek, az erotikus jelenetekben kisportolt testű férfiak bújnak ágyba csinos, formás, „hibátlan” hölgyekkel.

fogyókúra, diéta, fogyás

Pánikszerű fogyókúra

Különösen a reklámfilmek hordoznak rejtett üzenetet: ha nem fogyasztasz, akkor nem leszel tökéletes, akkor nem lehetsz karcsú, boldog, fiatal, elégedett stb.

Ha nem veszed meg a legdivatosabb cuccokat, kozmetikumokat és ruhákat, és nem villantod föl az ideális paramétereket, könnyen kiközösíthetnek maguk közül a karcsú, csinos, egészséges, boldog emberek. A diákok rettegnek ettől az iskolában, így mindent elkövetnek, hogy elnyerjék osztálytársaik tetszését. A reklámok, hirdetések az állandó tökéletlenség érzését keltik bennünk, ez sok gátlás és kisebbrendűségi érzés forrása, gondoljunk csak a diákok pánikszerű fogyókúra mániáira, ami nyilvánvalóan a média által sugallt karcsú szépségeszmény következménye.

47917018 – fit.

Tenni kell a jó formáért!

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 1300 középiskolás körében néhány évvel ezelőtt végzett életmód-kutatásából kiderült: a lányok 91 százaléka soványabb szeretne lenni, ám helyes táplálkozás és a sportolás helyett a fogyókúra mellett döntenek. Szomorú tény, hogy az iskola végére 60 százalékuk rendszeres dohányossá válik. Kiderült, minden ötödik középiskolás fiú túlsúlyos vagy elhízott, ám a 15-18 év közötti lányok esetében ez az arány csak 11 százalék. A szakemberek szerint az energiagazdag, de tápanyagszegény étkezés vezetett oda, hogy az elmúlt húsz évben háromszorosára nőtt az elhízottak száma Európában.

Több tejterméket és tojást kellene fogyasztania a fiataloknak, miközben vajból és margarinból kevesebbre lenne szüksége szervezetüknek. A tésztafélékből is kevesebbet kellene fogyasztani, miközben a fehérről a barna kenyérre kellene átállni. Bár az egészséges életmódhoz sok mozgásra és rendszeres szabadtéri programokra lenne szükség, a megkérdezett tinédzserek szabadidejük nagy részét azonban számítógépezéssel, zenehallgatással, televíziózással töltik. Így viszont a fogyókúra sem hatásos.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.