Okos zsírhasználati tippek

A hideg idő beköszöntével az étrendünk is kicsit megváltozik…

A könnyű nyári fogások után gyakrabban kapnak helyet az asztalon a tartalmasabb, zsiradékkal készült ételek. Sokan ilyenkor alakjukat vagy egészségüket, szívüket féltve felszisszennek mondván: "ha zsír, akkor az csak rossz lehet!"

Pedig nem ilyen vészes a helyzet: mindent szabad ennünk, csak mértékkel.

Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa az okos zsírhasználathoz ad hasznos tippeket:

1. Étrendünk zsírtartalmát leghatékonyabban az ételek elkészítéséhez felhasznált zsiradék mennyiségének csökkentésével mérsékelhetjük.

Olyan főzési módot válasszon, ami kevés zsiradékot igényel (vagy egyáltalán nem igényli azt) – például a gőzölést, a dinsztelést/párolást, a pirítást, a sütőzacskóban történő sütést vagy a grillezést!

sulthus

2. Ha roston, serpenyőben vagy a sütőben süt, használjon rácsot, hogy a felesleges zsiradék lecsöpöghessen!

3. A húsokhoz kínált mártást vagy a főzelékek elkészítése során a zöldség levét tejszín, magas zsírtartalmú tejföl, tojás és liszt helyett főtt és áttört burgonyával vagy zöldségekkel sűrítse be!

4. A túl sokszor használt zsiradék hatására az étel kétszer annyi zsírt vesz fel – cserélje rendszeresen a zsiradékot! Ha lehet, ne süssön nagy mennyiségű zsiradékban!

5. Figyeljen a felhasznált élelmiszerek rejtett zsiradéktartalmára, használjon minél kevesebb sok rejtett zsírt tartalmazó élelmiszert, például teljes tejet, zsíros sajtot, tejszínt vagy zsíros húst (pl. csülök, oldalas), felvágottat (pl. szalonnát, szalámit, tarját, kolbászt)!

Válasszon inkább zsírszegény tejtermékeket, sovány húsokat (pl. pulykát, halat, karajt), felvágottakat. Elkészítés/fogyasztás előtt a baromfifélék bőrét távolítsa el – a bőr rengeteg raktározott zsírt tartalmaz!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.