Nyersen vagy főzve? – Így hozzuk ki a legtöbbet zöldségből, gyümölcsből! – 2.rész

Mire ügyeljünk a főzésnél?

Amennyiben igyekszünk minél több zöldséget és gyümölcsöt étrendünkbe integrálni, győződjünk meg róla, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük. Fontos szerepet játszik ebben, hogy főzve vagy nyersen esszük-e őket. Lássuk, hogyan érdemes!

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása rendkívül előnyös szervezetünk, egészségünk számára. Nagyon érdemes beiktatni őket az étrendünkbe. Igen ám, de hogyan? Főzve vagy nyersen hasznosabbak? Jelentős különbséget jelenthet tápértéküket illetően, ugyanis a megfelelő fogyasztással hozhatjuk ki belőlük a legtöbbet.

Hogy melyiket hogyan előnyös enni, az attól is függ, milyen zöldségről vagy gyümölcsről van szó – s az sem mindegy, mindenre odafigyelünk-e, ha nem nyersen fogyasztjuk, hanem főzve, párolva esszük őket.

Cikkünk első részében  a zöldségek és gyümölcsök elkészítési módjáról esett szó. Lássuk, mire kell még ügyelni, ha nem nyersen, hanem főzve, esetleg másként fogyasztjuk.

1.A főzés módja: ez igenis számít, amennyiben nem nyersen, hanem főzve szeretnénk megenni egy zöldséget. Amikor forraljuk őket, a víz és a magas hőmérséklet egyaránt csökkentheti bizonyos, a zöldségben levő tápanyagok mennyiségét. A keveréses sütés vagy a pirítás többet megőrizhet. Sőt, ha rövid időre tesszük a mikrosütőbe, a zöldségben még több vitamin maradhat meg.

2.Párolás: a párolás egy kiváló módja annak, hogy minél több tápanyagot őrizzen meg a zöldség, anélkül, hogy plusz zsírt fogyasztanánk vele a felhasznált olaj vagy vaj miatt. Előnyös, hogy még a főzőlevet is felhasználhatjuk, zöldséglevesként, amely tele van a főtt zöldségek összes tápanyagával.

A párolás intenzív hője azonban tönkretehet egyes tápanyagokat bizonyos zöldségekben – így például a kelkáposztában, a paprikában és a kelbimbóban. Ezeket inkább ropogós, egészséges salátában használjuk.

3.Figyeljünk a főzési időre: amikor hőt használunk a friss zöldségeken, a lehető legtöbb ízt meg szeretnénk tartani, ahogyan lehetőleg a zöldség megjelenését, állagát és tápanyagtartalmát is. Főzzük őket csak addig, amíg épp annyira puhává nem válnak, hogy még roppannak. Ha sokat készítünk, inkább kisebb adagokban tegyük, mert így biztos, hogy valamennyi megfelelően megfő, ugyanazon a hőmérsékleten.

gyümölcslevek

4.Mi a helyzet a lével? A nyersen fogyasztás egyik módja az is, ha leturmixoljuk a zöldségeket. Így egy pohárban megkapjuk a tápanyagok garmadáját. Ilyen formában boltban is vásárolhatunk zöldséglevet. A friss, habos típusokkal azonban nem árt vigyázni – a gyümölcsök bőre, ha nem lett alaposan megmosva, baktériumot rejthet és hasmenést válthat ki.

A legjobb, ha jól megtisztítva, felvágva magunk facsarunk vagy turmixolunk gyümölcs- és zöldségleveket, amennyiben nyersen finomat szeretnénk fogyasztani!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.