Nyári diéta – 5 tipp a kielégítő és egészséges étrendhez

Nyugtató ételekre van szükségünk

A nyár komoly hatással van hangulatunkra, de általános fizikai jóllétünkre is. A nagy melegben olyan ételekre van szükségünk, melyek segítenek megküzdeni a hőséggel. Íme az egészséges étrend és a nyári diéta tippjei.

A nyári hónapokban bizony jócskán megemelkedhet a hőmérséklet, s a perzselő napsütésben olyan ételekre vágyunk, amelyek nyugalmat hoznak nekünk a melegben. A túlzott izzadás miatt könnyen kiszáradhatunk, s leginkább hideg italokat kívánunk. Sajnos, ez éppenséggel nem sokat segít, mert a rendkívül alacsony hőmérsékletű italok az érrendszert összehúzhatják, befolyásolva a test hőveszteségének folyamatát.

Fotó: 123rf.com

Milyen tanácsokat fontos betartani a melegben? Íme, mit igyunk és együnk, s hogyan valósítható meg a kielégítő nyári diéta.

1.Fokozzuk a víz bevitelt: nagy páratartalom esetén nem izzadunk megfelelően, ennek következtében a test nem tud hatékonyan hőt leadni. Ez az oka annak, hogy sok vizet kell inni, rendszeres időközönként, akkor is, ha nem vagyunk szomjasak – a cél a szervezet lehűtése, az egészség megőrzése.

2.Együnk sok friss gyümölcsöt, nyers salátát és enyhén fűszeres ételt. A gyümölcsök és a zöldségek könnyen emészthetőek, a nyári diéta alap elemei. Ráadásul a hidratációhoz is hozzájárulnak.

Kerüljük ugyanakkor az egészséges étrend érdekében az olajban sült ételeket, a gyorséttermi ételeket, melyeknek megemésztése időbe telik, s sok vizet is igényelnek. A fűszeres ételek növelik a test hőjét.

3.Fogyasszunk természetesen hűtő italokat, így kókuszvizet, citromos vizet, írót, cukornádlevet. Sose igyekezzünk a szomjunkat koffeines, szénsavas üdítőkkel csillapítani, mert nemcsak tele vannak cukorral és tartósítószerekkel, hanem vízhajtók is – vagyis fokozzák a vizeletürítést. Erre igazán nincs szükségünk nyáron.

Fotó: 123rf.com

Tipp: adhatunk a vízhez tulsi vagy bazsalikommagot, hogy fokozzuk a hűtő hatást.

4.A túró kiválóan alkalmas az egészséges étrendbe, mivel növeli a barátságos baktériumok számát a bélben, javítja az emésztést és fokozza az immunitást.

5.Együnk sok uborkát, paradicsomot, répát, spenótot, céklát, hogy növeljük a szervezet víztartalmát. Kerüljük az olyan ételeket, amelyek csak savasságot okoznak és az emésztést érintik. Együnk több, de kis mennyiségű ételt a nyári diéta részeként és tartsuk aktívan az emésztőrendszerünket.

6.A nyers mangó speciális gyümölcs nyáron, s nagyon hasznos a hőguta és a gyengeség megelőzésében. A nyers mangólé segít visszaállítani az elektrolitok egyensúlyát is a szervezetben.

Íme egy tipikus nyári diéta, amelyet könnyű követni.

Fotó: 123rf.com

1.Reggeli: együnk 2-3 friss gyümölcsöt, ezek semlegesíthetik a gyomorsavakat, könnyűnek és aktívnak érezzük tőle magukat. Természetes energiaforrások.

2.Uzsonna: igyunk meg egy pohár írót / kókuszvizet, hogy felfrissüljünk. Kellemesek tízórainak és egészségesek is.

3.Ebéd: fogyasszunk el egy tál salátát, zöldségekkel gazdagon megrakva, esetleg pitával kísérve.

4.Vacsora: együnk gyümölcsjoghurtot vagy smoothie-t. Telítőek, táplálóak és nagyon jól hűtenek. A nyári diéta kiváló részei.

5.Sült zöldségek, fagyasztott levesek, grillezett csirke, gőzölt hal, tofu, citromlé szintén jöhet.

Az említett egészséges, nyári diéta és étrend zsírban alacsony, fehérje-tartalmát tekintve közepes, s igen jó keveréke az előnyös szénhidrátoknak. Segít kontrollálni az elhízást, a vérnyomást, a koleszterinszintet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php