Nemcsak másnapossá, beteggé is tehet a sör?

A sör sok embernél kiválthat puffadást, gyomorfájást, székelési panaszokat, de akár bőrpanaszokat, fejfájást is: ki gondolná, hogy ennek sok esetben nem az alkohol, hanem a sörben lévő élesztő az oka, amire az arra érzékenyek szervezete számos tünettel reagálhat? – figyelmeztet dr. Takáts Alajos gasztroenterológus klinikai főorvos.

A sörélesztő és a sütőélesztő egyaránt szerepel azoknak az alapanyagoknak a listáján, amelyekre az átlagosnál gyakrabban mutatnak ki a laboratóriumi ételintolerancia vizsgálatokban érzékenységet. A legnagyobb gyakoriságú ételérzékenységet kiváltó összetevők toplistáját ugyan a gabonafélék, a tej és a tojás vezeti, ám egyes esetekben olyan „gyanú felett álló” alapanyagokról derül ki, hogy emésztőszervi tüneteket, gyomorbántalmakat vagy székelési panaszokat okoznak, mint a borsó, a burgonya, a fahéj – vagy épp az élesztő.

shutterstock_77221540

“Akinél a vérből kimutatható az ételintolerancia, annak az esetek döntő többségében több alapanyagra is érzékenyen reagál a szervezete” – magyarázza dr. Takáts Alajos. A gasztroenterológus tapasztalata szerint sokan évekig kínlódnak különféle panaszokkal, mire felmerül a gyanúja, hogy ételintolerancia is állhat a háttérben. Az ételintolerancia ugyanis nem ételallergia, tehát az ominózus étel vagy ital elfogyasztása után nem azonnal jelentkeznek a tünetek, ezért nem is gondolnak ok-okozati összefüggésre az emberek.

Takáts Alajos hangsúlyozza: sokan szednek megmagyarázhatatlannak vélt, kimutatható szervi elváltozás nélküli panaszaikra puffadás elleni vagy gyomorfájdalmat enyhítő gyógyszereket, hashajtót vagy hasfogót, rendszeres fejfájásra fájdalomcsillapítót, próbálkoznak pattanásos vagy ekcémás bőrre különféle készítményekkel – mindeközben pedig tudtuk nélkül folyamatosan fogyasztják azokat az ételeket vagy italokat, amelyek a panaszokat kiváltják. Az ételintolerancia kezelése nem igényel semmilyen gyógyszert: a tapasztalatok szerint az ominózus alapanyagok étrendből való kiiktatásával akár évek óta fennálló tünetek is kezelés nélkül mérséklődhetnek, elmúlhatnak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.