Nemcsak a táplálkozási szokások rosszak…

Ma Magyarországon minden harmadik kamasz túlsúlyos – pedig a felnőttkori táplálkozási és folyadékfogyasztási szokások épp ebben a kritikus időszakban dől el.

?A gyerekek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő táplálkozás és testkultúra, valamint a környezeti tényezők? ? mondta Bencsikné Mohari Veronika, dietetikus sajtótájékoztatóján.

?Középiskolákban végzett felmérések azonban igen rossz eredményeket mutatnak a magyar fiatalok körében: a középfokú tanulmányaikat végzők mintegy 18 százaléka kórosan sovány, elhízottnak pedig minden harmadik gyerek számít? ? magyarázta. ???A gyermekkorukban plusz kilókkal küzdőknek 40-85 százaléka marad túlsúlyos felnőtt korában is? ? folytatta.

?Szomorú tény az is, hogy a magyar gyerekek 30 százaléka egyáltalán nem sportol. Ez főként kamaszkorban válik problémává a lányok körében, amikor 9-11 éves korukban szervezetükben beindul a hormontermelés. Heti 3-4 alkalmas rendszeres testmozgással ugyanis jótékonyan lehetne hatni a növekedési hormonjaik megfelelő szinten tartására, amely általános erőnlétet és helyes énképet adna a tinédzser lányoknak? ? magyarázta.7403?Mivel ez igen sok esetben elmarad, ezért önbizalmuk csorbulásával helyes táplálkozási szokásaik is felborulnak. Gyakran válnak anorexiássá, vagy bulimiássá ezek a pubertás lányok?? fűzte hozzá.

?Amellett, hogy a megfelelő mozgással egybekötve kialakuljon a kamaszok megfelelő étkezési rendje, nagyon fontos ügyelni kisgyermek kortól kezdve a folyadékfogyasztási szokásaikra is? ? mondta a táplálkozási szakértő. ?

?Serdülőkorban jelentős mértékben megnő a fiatalok víz igénye. Lányoknál különösen a menstruációs időszakban kell fokozottan figyelni a vízpótlásra, de egy kiadós sírás, vagy sós étel fogyasztása is nagy mennyiségű vízutánpótlást igényel? ? fejtette ki.7404?Azonban míg 2-3 évesen naponta 1,3 liter folyadék ajánlott fiúknak és lányoknak egyaránt, addig 9-13 éves koruk között a lányoknak már 1,9 liter, a fiúknak pedig 2,1 liter folyadékra van szükségük naponta? ? tette hozzá. ???Ezt a mennyiséget azonban nagyon kevesen tartják be.

Ilyen esetekben a szülőnek kell példát mutatnia, valamint figyelni arra, hogy gyermeke italfogyasztása változatos legyen, és naponta igyon tejet is? – folytatta Bencsikné. ???Legalapvetőbb kálcium, fehérje és zsírforrásunk ugyanis a tej, amelyre a fejlődésben lévő kamaszoknak legnagyobb szükségük van?.

?Valamint a fejfájás és székrekedés legtermészetesebb gyógyszere a napi bő folyadékfogyasztás. Továbbá segíti a bőr regenerálódását a pattanással küzdő tinédzserek esetében, és fényessé teszi a hajat. Csökkenti az éhségérzetet is, hosszú távon pedig a daganatos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepe van a víz, tea, illetve gyümölcslé fogyasztásának? – tette hozzá a szakértő.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.