„Nem vagyok kövér!” – A puffadás okai és kezelése

Valljuk be, semmi vonzó sincs abban, amikor puffadás kínoz és kiemelkedik a hasunk. Úgy érezzük, mindjárt szétpukkadunk! Mi okozhatja ezt és hogyan szabadulhatnánk meg a problémától?

A puffadás kellemetlen dolog – nemcsak azért, mert kövérebbnek tűnünk a valóságosnál, hanem mert a felfúvódott gyomortól rosszul érezzük magunkat, nem beszélve a gázképződésről. A puffadás viszonylag gyakori nehéz ételek elfogyasztása után, de sajnos vannak olyanok is, akiknél naponta előforduló probléma.

Mi lehet az oka annak, hogy a has felpuffad? Íme a leggyakoribb esetek.

1.Elégtelen folyadék-bevitel: a dehidratáció számos egészségügyi problémát okozhat – s ha például túl sok kávét vagy alkoholt iszunk, az csak hozzáad a dologhoz. Mikor ittunk utoljára 6-8 pohár vizet naponta? Ha a szervezet nélkülözi a vizet, a szövetekből használja fel a folyadékot, s ez azt jelenti, hogy puffadás következhet be a folyadék-visszatartás eredményeképpen. Próbáljunk meg több vizet inni!

2.Székrekedés: ezt a meglehetősen kellemetlen gondot azzal lehet orvosolni, ha több rostban gazdag élelmiszert fogyasztunk. A gázok, amelyek „csapdába estek” a széklet mögött, nem fognak sokáig ott maradni. Együnk minél több rostot, ellenkező esetben csak még rosszabb állapotot idézünk elő. A teljes kiőrlésű kenyér segít, ne fogyasszunk viszont fehéret. Igyunk a puffadás ellen gyümölcsös-zöldséges turmixokat, smoothie-kat.

84289820 – man hold hands over his swollen abdomen in closeup view as cramp and bloating concept

3.Krónikus stressz: talán furcsán hangzik, de a stressz haspuffadást is okozhat. Amikor úgy érezzük, hogy ez az érzés elhatalmasodik rajtunk, az emésztőrendszer nem működik megfelelően. A puffadást ilyenkor a székrekedés és a gyomor fájdalom is kiválthatja. Erre csak egy megoldás van, ha megpróbálunk felülkerekedni a negatív érzéseinken, stressz-kezelési technikákat alkalmazunk.

4.Túl gyors evés: a csupán részben megrágott étel, amelyet hamar lenyelünk, lassan emésztődik meg és puffadást idéz elő. Vagyis, együnk lassabban, kis falatokat és alaposan rágjuk meg őket!

5.Szénhidrátok: a nagy mennyiségű szénhidrát-fogyasztás ugyancsak okolható a has felpuffadásáért. Váltsunk alacsony szénhidrát-tartalmú ételekre, hagyjuk el a cukrot és az alkoholt. Együnk inkább több friss gyümölcsöt és zöldséget.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.