Nem is olyan rossz? – A tészta top 5 előnye

Akár fogyásról, aki hétköznapi étkezésről van szó, a tésztának többnyire rossz a megítélése – Pedig sokan tévednek vele kapcsolatban. Tanulmányok szerint ez a mediterrán jellegű étel segít fogyni, sőt. Nemcsak ez a tészta előnye.

Ki hallott már arról, hogy aki diétázik, az tésztát fogyasszon?!

A fogyókúrázók kerülik, mint a tüzes vasat. Pedig a tészta számos előnnyel bír. Okosan fogyasztva nem hizlal – ez a mediterrán kedvenc még segít is a diétában, s egyéb jó tulajdonságai is vannak. Lássuk, melyek ezek?

Foto:pixabay.com

1.Tápanyagban gazdag

A tészta tagadhatatlan előnye, hogy az összetett szénhidrátok kiváló forrása. A szervezet elsődleges energiaforrásának biztosításra pedig nagyon fontos része egy egészséges diétának. Napi, szükséges szénhidrát-bevitelünk 45-65 százalékát biztosítja a tészta.

A tészta előnye, hogy a lényeges tápanyagai között megtaláljuk a vasat, folsavat és egyéb B-vitaminokat. Ráadásul keverhető olyan, tápanyagban gazdag élelmiszerekkel, mint a rostdús zöldségek, bab, vagy a szív egészségét támogató hal, az egyszeresen telítetlen olajok, az antioxidánsot tartalmazó paradicsom, baromfihús vagy sovány húsok.

teszta-mero

Foto:pixabay.com

2.A tészta nem hizlal

Bár a közhidelem szerint csak rosszul járhatunk vele, tanulmányok szerint maradhatunk karcsúak, miközben élvezzük a tésztát. A tészta előnye az is, hogy egy csészényi adag kb. 200 kalóriát tartalmaz, értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Feltölt és nem érezzük éhesnek magunkat tőle. Itáliában a semolina tészta a fő szénhidrát-forrás, mégis ebben a régióban a legsoványabbak Európában az emberek. Egy 2016-os tanulmány szerint a tésztafogyasztás összefüggésbe hozható volt az alacsony testtömegindexszel (BMI).

3.A tészta energiát ad

A tészta előnye továbbá, hogy ez a komplex szénhidrát glükózra bomlik le, mely az agy és az izmok számára kulcsfontosságú. S ellentétben a sima cukorral, amely gyorsan, rövid időre ad energiát, a tészta lassan és egyenletesen adagolja azt.

Foto:pixabay.com

4.A tészta lehet gluténmentes

Azok is élvezhetik a tésztát, akik gluténmentesek étkeznek, hiszen ilyen változat is kapható már a boltokban. Legtöbbször barna vagy fehér rizsből, kukoricából, quinoából készül, amely a liszt- és gluténérzékenyek számára is biztonságos.

5.A tészta bolygóbarát!

A tészta előnye továbbá, hogy igen egyszerű alapanyagokból áll. Csupán négy összetevőből – semolina liszt, tojás, só és víz. Előállítása pedig nem vesz igénybe sok energiát.

Összehasonlítva az állati alapú élelmiszerekkel, sokkal kevésbé rongálja a környezetet a gyártása. Mi több, ha a tésztát a mediterrán étrend keretében fogyasztjuk, jóval több növényi alapú ételt eszünk majd. Maradék zöldségeinkből is finom, tésztás ételeket állíthatunk elő!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.