Nem kérünk a mesterséges adalékanyagokból

Nem kérnek a fogyasztók a mesterséges színezékkel, tartósítószerrel készült termékekből, derült ki a nemzetközi snackpiacot felmérő kutatásból, amelyben egyaránt vizsgálták az édességek és a sós termékek iránti vevői elvárásokat. A vásárlók háromnegyede természetes ízeket és összetevőket vár a gyártóktól, ezt fontosabbnak tartják, mint a termékek kalória, só vagy cukortartalmát. A világ szinte minden táján az édességek voltak a legnépszerűbb snackek 2014-ben, ez alól csak Észak-Amerika lett a kivétel, ahol az első helyen zártak a sós termékek.

 Vissza a természethez

A főétkezések között is egyre tudatosabban étkezünk, derült ki egy friss kutatásából, melyben a nemzetközi snackpiacot mérte fel. A vásárlók a snackek közül is azokat a termékeket keresik inkább, amelyek természetes alapanyagokból készülnek, és nem tartalmaznak mesterséges adalékokat. A fogyasztók fele a színezékek után a génkezelt alapanyagoktól és az ízfokozóktól tart legjobban, az alacsony szénhidrát- és sótartalom a válaszadók harmadának fontos. A természetesség iránti igény a gyerekek által fogyasztott snackeknél is tetten érhető: a csak természetes összetevőket tartalmazó PomBär forgalma egyharmadával nőtt az európai piacon. „A nemzetközi trendbe illeszkedve a hazánkban kapható ropogtatnivalók is egyre természetesebbek és kímélőbbek: a burgonyachips piacának egyharmadát már alacsony sótartalmú termékek adják” – mondta el Szabó Gábor, az Intersnack piackutatási vezetője. A piacvezető márka termékeiben pedig hiába keresnénk a mesterséges ízfokozókat, színezőanyagokat, tartósítószereket, sőt az idén már sütőolajukat is a kedvezőbb zsírsavösszetételű HOSO napraforgó olajban sütik, alkalmazkodva a trendekhez.

shutterstock_135572579

Ízlések és kontinensek

A vezető snack szerte a világon a csokoládé, de a kontinensek íztérképe korántsem egyforma. Európa és Latin-Amerika egyértelműen édesszájú, a déli kontinensen viszont csoki  helyett a sütemények fogynak a legjobban. Nálunk a bolti édességek a népszerűek, ezekből 47 milliárd dollár értékben fogy el a piacon. A sós snackekből csak fele ennyi, így ezek a harmadik helyen állnak csak Európában, míg Ázsiában a szárított zöldséges ropogtatnivalók a legnépszerűbbek. „Magyarország is beáll az európai trend mögé, mi is inkább édesszájúak vagyunk, de egyre népszerűbbek a mixek, melyek a szárított gyümölcsök mellett tartalmaznak sós olajos magvakat is.” – tette hozzá Szabó Gábor.

Nagyon megy a mogyoró

Kérdéses, hogy a népegészségügyi termékadó 2011-es bevezetését követő zuhanást 2014-ben valóban sikerült-e megállítani a magyar piacon, vagy csak a labdarúgó világbajnokság által keltett keresletnek köszönhető, hogy a fogyasztás az idén nem csökkent. Persze, ez nem jelenti azt, hogy nőtt volna a magyar piac, csupán nem zuhant tovább. Ezzel párhuzamosan az európai sós snack piac az elmúlt évben 2,9%-kal bővült, a legnagyobb mértékben – 4,6%-kal – a magvak fogyasztása nőtt. A ropik, perecek, krékerek a többi snackféleségtől kissé lemaradva csak 1,9%-kal voltak népszerűbbek, mint az előző évben. Ha pedig a kemencében sült, kizárólag természetes összetevőkből készült, sócsökkentett termékeket is figyelembe vesszük, akkor itt egyenesen 20%-os bővülésről beszélhetünk, amely messze meghaladja a teljes chipspiac 2,4%-os növekedését.A 3,6 kg-os európai átlagtól lényegesen elmarad a 2,4 kg-os egy főre jutó magyar snackfogyasztás, nálunk kevesebb sós snacket csak a románok, bolgárok és a baltiak esznek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.