Nem csupán az étkezés a fontos – Az IR pszichés tüneteire is figyelni kell

A népbetegségnek számító inzulinrezisztencia gyakran rejtve marad, mivel a tüneteket sokszor másnak tulajdonítják.

Leginkább menstruációs zavarok, meddőség és túlsúly kivizsgálása kapcsán gondolnak a problémára, pedig igen gyakori, amikor az állandó stressz és feszült hangulat hívja fel rá a figyelmet. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az IR pszichés tüneteiről beszélt.

A bezártság és IR

 

A jelenlegi időszakunkat nagyban meghatározza a koronavírus járvány, ami valamilyen mértékben mindenkit megvisel. Sokan kedvetlenek, motiválatlanok, esetleg ingerlények lettek. Azt viszont érdemes tudni, hogy a közérzetben, hangulatban bekövetkezett változásokért a magas inzulinszint is okolható, főleg, ha tartósnak bizonyul.

Nem árt tudni, mi minden is társulhat még az inzulinrezisztenciához:

Az inzulinrezisztencia gyakori társbetegségei

A sok stressz és a karantén miatt sokan egyre többen nyúltak egészségtelen ételekhez, melyet csak tetéz a mozgáshiány, ami még nagyobb méreteket öltött, mint korábban. Mindez sajnos megannyi betegség és kóros állapot melegágya- a szénhidrát anyagcsere zavaroké, így az inzulinrezisztenciáéi s.

 

A kedvünkre is rányomja a bélyegét

IR pszichés tünetei

Foto:pixabay.com

A magas inzunlinszint a hangulatunkat is befolyásolja, mivel hormonális eltolódásokat okoz (ez fordítva is így van, bizonyos hormonzavarok megnövelik az IR esélyét). Mivel az állapot túlsúlyt eredményezhet (és fordítva), ezért ösztrogéndominancia lép fel, illetve, ha már jelen van, akkor az még jelentősebbé válik, mivel a zsír raktározza az ösztrogént- tehát ha gyarapodik a testsúly, nő az ösztrogén szintje is és romlik az inzulin érzékenysége. Emellett megnő a tesztoszteron szintje, az FSH/LH aránya felborul, továbbá a prolaktin szintje is megnő.

 

Ezek a hormonális diszfunkciók jelentős befolyást gyakorolnak a hangulatunkra, melyet csak tetéz az IR miatt kialakult túlsúly, sötét szőrszálak, arcbőr zsírosodása, aknék. Ezek már eleve rányomják a hangulatunkra a bélyeget, ám a hormon eltolódások miatt is kialakulhat (illetve súlyosbodhat) depresszió, az illető stresszesebbé, ingerlényebbé, motiválatlanná válhat- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Fotó: 123rf.com

A falási rohamok is a magas inzulin számlájára írhatók

IR hatása hangulatra

Foto:pixabay.com

Ha valaki rosszabb hangulatban van, úgy többször nyúl péksütemények, cukrok és egyéb nassolnivalók után. Amennyiben valamilyen gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztunk, a glükóz szintje hirtelen megemelkedik, melynek hatására több inzulin kerül a vérbe ellensúlyozásként (ami IR esetén eleve magasabb a kelleténél). Azonban ezt hirtelen vércukorszint-esés követ, melynek egyik jele a fokozott éhségérzet, falási rohamok. Gyakran előfordulhat IR esetén ilyenkor cukoréhség lép fel, mivel a szervezet így próbálja kompenzálni a lecsökkent glükóz szintet.

Foto:pixabay.com

Előzze meg a cukorbetegséget

Amennyiben vérvétel útján kiderül az magasabb inzulinszint, úgy a kezelést mielőbb meg kell kezdeni, hogy elkerülhetővé váljon az állapot romlása, esetleg a 2-es típusú diabétesz kialakulása. Az orvos ilyenkor személyre szabott életmódterápiát javasol, melynek során dietetikus összeállítja a beteg számára legideálisabb étrendet, valamint felhívja a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. Amennyiben ez nem bizonyul elegendőnek, úgy gyógyszeres terápia is javasolt.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.