Nem a reggeli a hatékony fogyás kulcsa?

Még több kalória is fogy?

Sok éven át hallhattuk, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés a nap folyamán – mi több, nagyon ajánlott, ha egészséges testsúlyt szeretnénk fenntartani. Egy új kutatás szerint nem ez a fogyás kulcsa.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése – hallhattuk éveken keresztül a szakemberek tanácsaként, ha egészséges étrendről vagy súlyvesztésről esett szó. Egy új tanulmány szerint ugyanakkor a fogyás kulcsa nem a reggeliben keresendő.

Az egészséges reggeli nem segít kevesebbet enni a nap folyamán, sőt a kutatás eredménye szerint akik esznek reggelit, azok több kalóriát fogyasztanak el azon a napon – ami nem a fogyáshoz segít hozzá.

Fotó: 123rf.com

„Nem kell megváltoztatnunk az étrendünket és reggelit ennünk a fogyás érdekében – jelentette ki Flavia Cicuttini, a Melbourne-i Monash Egyetem izom-és csontrendszerrel foglalkozó egységének vezetője. – Azt tegyük, ami számunkra a leginkább működik.”

„Bizonyítékaink alapján a reggeli fogyasztása csak hozzáad a teljes kalóriabevitelhez, s ezzel együtt a hízáshoz” – tette hozzá.

Ugyanakkor az igaz, hogy nincs egy mindenkire érvényes megoldás a reggelizés tekintetében. Vannak, akik esznek reggelit s olyanok is, akik kihagyják.

A BMJ szaklapban közölt tanulmány arra is rámutat: teljesen rajtunk múlik, hogy fogyasztjuk vagy sem. „Mindenkinek egyedi anyagcseréje van, különbözik a génkészletünk és a bélmikróbáink is – mondta el Tim Spector, egy kísérő folyóirat szerzője. – Az iránymutatás nem szentírás, mindenkinek magának kell kitapasztalni, hogy számára mi a legmegfelelőbb.”

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a reggeli fogyasztása egészségesebb súlyhoz vezet. Cicuttini és Spector azonban kiemelte, hogy a korábbi kutatások többsége megfigyeléses tanulmány volt.

Az új tanulmány esetében azonban 13, randomizált, ellenőrzött kísérletet vizsgáltak a kutatók, melyeket mind az elmúlt 3 évtizedben végeztek el, többnyire Amerikában és Angliában.

 

A résztvevők különböző testsúlyúak voltak és egy részük reggelizett, másik részük nem. A tanulmány 16 héten át vagy egy teljes napon keresztül figyelte az alanyokat, s kiderült: azok az emberek, akik ettek reggelit, 260 kalóriával ettek többet a nap folyamán. Azok viszont, akik kihagyták, kb. 0,453 kilóval voltak könnyebbek a súlyukat illetően, mint a reggelizők.

A tanulmány nem talált jelentős eltéréseket a reggelizők és a reggelit kihagyók anyagcseréjében.

Dana White, a Connecticut-i Quinnipiac Egyetem dietetikusa elmondta: a reggeliellenes emberek ezzel csupán megerősítést kaptak arra nézve, hogy a reggeli kihagyása nem szabotálja a fogyást, ám ha éhesek vagyunk a nap korai időszakában, semmi ok nincs arra, hogy ne fogyasszunk reggelit.

Azoknak főleg nem javasolt elhagyni ezt az étkezést, akik ilyenkor edzenek. A legegyszerűbb és leginkább egészségmegtartó szabály az, hogy együnk, amikor éhesek vagyunk, de mindig maradjunk a mérsékelt ételadagoknál.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

 1. Péntek

  Szóval.
  A számát sem tudom már, hány éve hallom/olvasom a különféle tanácsokat fogyás ügyben. Nekem minden eddigiből az jött le, hogy az összes tanácsadónak halotthalvány fogalma sincs arról, mi a jó!
  Ebben a cikkben szerintem ez a mondat a lényeg: “Mindenkinek egyedi anyagcseréje van, különbözik a génkészletünk és a bélmikróbáink is.”
  Így van. És azt is tudjuk, hogy bizony, ezeken múlik! Márpedig ez egyedi. Nincsenek általános tanácsok.

  (Csak 1 példa. Nekem cukorbetegként sikerült 26 kilót lefogynom, mire valaki észrevette, hogy tán beteg lehetek. Addigra kialakult nálam az ún. ketoacidózis. Ez komoly baj, tuképpen “fel-eszed” saját magadat. Aki sportolóként olyasmiben gondolkodik, hogy kipróbálná a ketogén diétát, azt súlyosan lebeszélném az ezzel való játszadozásról, mert nem az a legnagyobb veszélye, hogy izmot vesztesz, bár az sem “matyópapucs”… 🙂 Villámgyorsan át tudsz zuhanni egy olyan állapotba, amelynek akár kóma és halál is lehet a vége!!! Úgyhogy RIADÓ!
  Szóval engem elkezdtek kezelni és 3-4 év alatt jött vissza rám – gigantikus, elhúzódó jojóeffektusként, DIÉTÁVAL EGYÜTT!!! – a 26 kiló, sőt, több.
  Tény, hogy az enyém tehát spéci eset, de azért nagyon boldog lennék, ha valaki (pl. egy erre képzett orvos) ezen folyamatok pontos ismeretében tanácsot tudna adni, hogy pl. aki cukorbeteg, az hogyan tud biztonságosan!!! fogyni és egyben egyensúlyban tartani a betegségét is).
  Az egészségeseknek pedig én is azt tartom a legjobb tanácsnak, hogy egyedi módon kísérletezzék ki, mi hat náluk a legjobban – de csak egészséges és nem extrém módszerekkel!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.