Ne zárjuk pocakosan a nyarat!

A nyarat nem véletlenül szeretjük: nem csak a napfény, a meleg vidít fel, de a nyári finomságok is, amelyekkel viszont nem árt vigyázni!

Ki ne várná, hogy a jó idő beköszöntével kinyissanak a strandok, a fagyiárusok, és rávethesse magát a szezon finomságaira? Szinte valamennyien elcsábulunk, ha nem is állandóan – hiszen akkor már hordó méretűek lennénk -, ám nem árt tisztában lenni vele, milyen élelmiszerből mennyit érdemes fogyasztani, ha fontos nekünk a fogyókúra, ugyanis a legtöbb nyári nyalánkságtól többet mutat majd a mérleg, ha nagyon belejövünk az eszegetésbe-iszogatásba!

Mely élelmiszerek a leginkább rizikósak a pocak szempontjából?

Nos, kezdjük talán a fagyival! A fagyikból és jégkrémekből szinte nem is lehet olyat találni, ami ne lenne cukros és édes, leszámítva a diabetikus változatot. Ha teljesen kalóriaszegényre vágyunk, többet ér, ha otthon fagyasztunk le 100 százalékig eredeti gyümölcsöt vízzel, sajátkezűleg készül a fagyasztóba rakott édesség, ami egészségesebb is.

A tejszínes finomságok helyett mindig választhatunk inkább gyümölcsös alapúakat, azokból kevésbé lehet baj! Nyáron legcélszerűbb hűs ásványvizet inni, ennek ellenére ilyenkor tonnaszám fogynak a cukros üdítők – az ice teákban is van cukor -, pedig nem oltják olyan jól a szomjat, és csak hízunk tőlük. A jégkása ugyanez a kategória!

Fincsi és csábítóan hűs, de víz, cukor és általában gyümölcspüré kombinációja, félig fagyva, kásává törve fogyasztható. Akárcsak a vele karöltve járó tejes shake-ek, gazdagon díszített, nagy, habos, fagyis kávék, vagy az újabban divatos smoothie-k mind a fogyókúra ellenségei!

A strandokon előszeretettel fogyasztott fánkokkal és különféle desszertekkel ugyancsak növeljük a hasunk méretét. A strandok igazi sztárja a lángos: tejföllel, sajttal, vagy mindkettővel, de már a sima sós is elég komoly kalóriabomba! Némileg csökkenthetünk a kalóriatartalmán, ha nem kérjük rá az összes feltétet, de talán többet ér, ha csak ritkán, vagy egyáltalán nem fogyasztunk lángost!

A strandélet szinte elképzelhetetlen kürtőskalács nélkül, csak az a gond, hogy sajnos a karcsú alak is elképzelhetetlen lesz nyár végére, ha sűrűn látogatjuk a kalácssütő bódét. A fritőzben sütött ételek, amelyek látványosan is olajosak, kerülendők! Persze, ki tudna ellenállni a sült krumplinak, majonézzel és ketchup-al? Pedig jobban tesszük, ha visszafogjuk magunkat!

Ugyanez érvényes a sült húsokra, rántott húsra, a különböző hamburgerekre, oldalasra, karajra, amelyek a legzsírosabb húsok közé sorolhatók. A bundás, agyonfűszerezett húsfalatokat is kerüljük! A sovány húsokkal sokkal egészségesebb – és vékonyabb – maradhat az ember, ajánlottak a zsíros sültek helyett a grillezett húsok, a csirke bőr nélkül, vagy a sertés színhús.

Az sem mindegy, milyen köretet választunk! Legjobbak a saláták, például rukkolából, de nem gazdagon nyakon öntve salátaöntettel: kerülendő a burgonyasaláta is! Majonézből a light, illetve a mustár, öntethez pedig a sovány joghurt és a tejföl javasolt inkább. Olajos alap helyett eceteset fogyasszunk!

gyümölcslé

Az alkoholok közül is érdemes megválogatni, melyikkel lazítunk. A sör köztudottan pocaknövelő hatású, de a finom és látványos koktélok sem a leginkább fogyókúra-barátok, sőt a koktélok többségével akár 500 kalóriát is beszürcsölhetünk! A tömény italok és a tejszín csak ront a dolgon! A száraz italok sok vízzel – például fehérboros fröccs – jobb választásnak bizonyulnak, különösen, hogy a melegben fokozottan igényeljük a vizet, a tömény alkoholtól viszont gyorsan bekábulunk!

A sörkorcsolyaként is emlegetett ropogtatnivalókkal is érdemes vigyázni! A sós mogyoró, a chips-ek végeláthatatlan tárháza iránti elcsábulás hatására bizony odalehet a fogyókúra. Pisztáciát, diót vagy sótlan mogyorót érdemesebb rágcsálni, de azt is csak módjával! Élvezzük hát a nyarat, ne vonjunk meg magunktól semmit, de legyünk vele tisztában, melyek azok az élelmiszerek, melyekből csak csipegetni érdemes inkább, vagy ritkán enni, ha nem szeretnénk, hogy hiábavalónak bizonyuljon a fogyókúra!

Forrás: https://napidoktor.hu/index