Mit együnk és igyunk sportnézés közben?

Ez a nyár vitathatatlanul a sporté és a szurkolásé. Az Olimpia sokakat ültet majd a tévé elé, hogy egyedül vagy a családdal, barátokkal élvezzék a sportközvetítéseket. Ilyenkor gyakran toldjuk meg a szurkolást evéssel, ivással, nassolással. Azonban az, hogy együtt lélegzünk a világ élvonalába tartozó sportolókkal, a mi kalória-felhasználásunkra nem feltétlenül hat jótékonyan. Ők kalóriát égetve mozognak, mi ülünk, nézzük őket, nassolunk és iszunk.   

(Nem csak) hidratációs tippek szurkoláshoz, fesztiválozáshoz:

  • Az alkohol nem alkalmas folyadékpótlásra!

Az alkoholos italok közül kizárólag az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök tartalmaznak elég vizet ahhoz, hogy hidratálják a szervezetet. A desszertborok, pezsgők, likőrök és különösen a tömény italok ezzel szemben nem alkalmasak folyadékpótlásra, ezért fogyasztásukkor kifejezetten ajánlott, hogy elegendő vizet is igyunk különösen, ha nagy melegben nézzük a közvetítéseket. Érdemes erre a fesztiválozóknak is fokozottan odafigyelniük, főként azért, mert ők java részt szabadtéren töltik az idejüket, ahol a külső hőmérséklet is nagyon erőteljesen befolyásolja a napi folyadékszükségletet.

alkohol

  • A sós rágcsákban sok a kalória és megkötik a vizet!

A tévénézés közben elmajszolt zacskónyi sósmogyoró, chipsek és egyéb nassolnivalók kalóriatartalma rendkívül magas. Ráadásul, mivel etetik magukat, könnyen kontrolálhatatlanokká válnak az adagok is az izgalmas versenyszámok alatt. Érdemes ezért előre odakészíteni a még elfogadható mennyiséget, de még inkább váltsunk helyettük magas víztartalmú gyümölcsre vagy zöldségre.

  • Figyeljünk a kalóriabevitelre!

A bárokban, teraszokon vagy a fesztiválokon kapható sziruppal készített „házi” limonádéknak, koktéloknak nagyon magas lehet a kalóriatartalma, érdemes ezekkel csínján bánni, vagy legalább jéggel hígítani és kevesebb sziruppal kérni az italt! Az alkohol kalóriatartalma is magas!

potato-chips

  • A változatosság gyönyörködtet és hidratál!

A változatosság segíthet a megfelelő folyadékbevitelben. Válasszunk a különféle innivalók, a víz mellett például teák, tejes italok, gyümölcs- és zöldséglevek, üdítőitalok közül. A cukortartalmú italokat a kalóriatartalmuk figyelembe vételével fogyasszuk. A gyümölcslevek, levesek, cukortartalmú üdítőitalok víztartalma akár 90% is lehet, a teák és a cukormentes üdítők esetén ez az arány pedig még ennél is magasabb. A tej is több mint 85 százalék vizet tartalmaz.

  • Mindig van másnap!

Készítsük fel a szervezetünket az alkoholfogyasztásra! Alapozzunk lassan felszívódó szénhidrátokat és értékes fehérjéket tartalmazó étkezéssel (ilyen lehet például egy tésztaétel), valamint bőséges folyadékkal. Ha fesztiválozás közben vagy a barátokkal egy este kirúgtunk a hámból, fokozottan figyeljünk oda, hogy még aznap éjszaka, illetve másnap is megfelelő mennyiségben pótoljuk vissza a folyadékot, ami a vízen kívül származhat gyümölcsléből, teából, üdítőből, tejből, természetesen a kalóriák figyelembevételével.

tévé

  • Szurkoljunk, fesztiválozzunk aktívan!

Ha nem csak a kanapén ülve, „fejben” sportolunk, hanem mi magunk is mozgunk, vagy akár csak kitáncoljuk magunkat egy koncerten, fontos tudni, hogy az izzadással vizet és ásványi sókat vesztünk. Ezek pótlása fontos, de erre a vízen kívül a gyümölcsök, hígított gyümölcslevek, üdítők, izotóniás italok vagy éppen az alkoholmentes sörök is alkalmasak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.