Milyen a sótlan ételek íze?

A Deakin Egyetem kutatói szerint az élelmiszerek címkéjén feltüntetett „csökkentett sótartalom” sok fogyasztóban azt a képzetet kelti, hogy a termék kevésbé ízletes.

Az egyetem kutatása azt mutatja, hogy a csökkentett sótartalom címke befolyásolja a fogyasztók ízérzékelését, ami az ilyen címkével nem rendelkező termékekhez képest kevésbé ízletessé teheti az élelmiszert a vásárlóknak.

„A sótartalom csökkentése a feldolgozott élelmiszerekben nagyon szükséges és kívánatos” – állítja az egyetem szakértője, Dr. Gie Liem. „A fogyasztók gyakran alig érzékelnek különbséget a csökkentett sótartalmú és a hagyományos termékek között. Kutatásunk azonban azt mutatja, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk e termékek piaci forgalmazásában, nehogy elriasszuk a vásárlókat vélt ízük miatt.”

A kísérlet során 50 résztvevő fogyasztotta három napig ugyanazt a levest három különböző sótartalommal, és három különböző címkével (valamelyik csökkentett sótartalmat jelzett). Az alanyok kóstolás után szabadon utána sózhattak a levesnek, ha szükségesnek ítélték. Kiderült, hogy amikor a termék címkéje csökkentett sótartalmat mutatott, az emberek azt gondolták, hogy az étel nem olyan ízletes, mint a nem címkézett termék, annak ellenére, hogy ugyanannyi sót tartalmaztak. Ez azt eredményezte, hogy többen nagyobb mennyiségű sót adtak hozzá, mint amikor a címke nem volt jelen.

A Public Health Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmány eredményei újfent alátámasztják, hogy a sótartalom csökkentését jelző címkézés negatív módon befolyásolhatja a fogyasztók ízérzékelését és sóhasználatát. Éppen ezért az egészségügyi szakembereknek, az élelmiszeriparnak és a kormánynak közösen kell kidolgozniuk, hogyan lehet a legjobban kommunikálni ezt az üzenetet a fogyasztók felé.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.