Miért olyan könnyű visszahízni?

A szakértők szerint felnőtt korban a zsírsejtek számát már nem, csupán a sejtek zsírtartalmát lehet csökkenteni.

Lóránth Kata, az Oxygen Wellness aerobik szakmai vezetője az „kitágult zsírsejtek” működéséről és a leghatékonyabb fogyási módszerekről beszélt.

Csökkentsd a sejtek zsírtartalmát! 

A testsúly a zsírsejtek számától és zsírtartalmuktól függ. Kutatások szerint az elhízásra hajlamos embereknek gyermekkorban több zsírsejtje képződik, az azonban még nem tisztázott, hogy ez befolyásolható-e kiegyensúlyozott táplálkozással és testmozgással.

Fotó: 123rf.com

Ha igen, a zsírsejtek számát akkor is legfeljebb a felnőtt kor kezdetéig befolyásolhatnánk. Így a felnőtt fogyni vágyóknak egyetlen választása marad: a sejtek zsírtartalmát kell csökkenteniük. Úgy tűnik azonban, hogy ha a zsírszövet sejtjeiben lévő nagy zsírcseppek egyszer már megnőttek, kiüríthetők ugyan, de azután “mohón várják”, hogy új zsírtartalomra tegyenek szert. Ezért akik életmódváltás helyett fogyókúráznak, a kúra végeztével az „éhes” szervezet azonnal raktározni kezd – beindul a jojó-effektus.

Ráadásul a kiürült zsírsejtek hosszú évek alatt sem szívódnak föl, ahogy korábban remélték. Vagyis a legegyszerűbb lenne nem elhízni, viszont ha már megtörtént, a fogyásnak csakis egyetlen tartós módszere lehet: egy összehangolt mozgás- és táplálkozásprogram.

Fotó: 123rf.com

Mi kell a fogyáshoz?   

Az igazság az, hogy fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükség! Csak végig kell gondolni, hogy 1 kg zsír közel 5000 kcal. Mivel nem célunk izomból fogyni és a vízveszteséget nem számoljuk érdemi fogyásnak, akkor ezt az 5000 kalóriát csakis lassú tempóban tudjuk táplálék formájában elvonni a szervezetünktől. Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek és étrend szerint, új időbeosztással élünk, hogy a rendszeres mozgás is beleférjen a mindennapokba – hangsúlyozza Lóránth Kata, az Oxygen Wellness aerobik szakmai vezetője.

Miért van szükség a mozgásra?

Ennek belátásához tudni kell, hogy a szervezet elsődleges energiaforrásai a szénhidrátok. Ha ezeket felhasználtuk, következik a zsírok elégetése, végül szükség esetén a szervezet belekezd a fehérjék elégetésébe is. Az energiaraktárakat is ebben a sorrendben használjuk fel. Elsőként a máj és az izmok glikogén formájában elraktározott szénhidrogénkészletéhez nyúlunk, mert ez gyorsan hozzáférhető, mintegy 300-400 g, azaz 1200-1600 kcal erejéig. A gyorstartalékok apadásával indul meg a zsírégetés. A zsírszövet elfogyasztásához tehát intenzív testmozgásra és szénhidrátszegény táplálkozásra van szükség.

Intenzív, minőségi testmozgás alatt pedig olyan – legalább 40 perces – edzést kell érteni, amely pulzusszám-növekedéssel, vérkeringés serkentéssel és izzadással jár. Vagyis sajnos a mosogatás és a háztartási munka bármilyen fárasztó is, nem fér bele ebbe a kategóriába.

Mindig van megoldás 

Mindazoknak, akik reményüket vesztették a tartós fogyás tekintetében, tudniuk kell, hogy létezik jó módszer, legfeljebb eddig nem találták meg. Az is lehet, hogy többször próbálkoztak már egészségre káros eljárásokkal, akár úgy is, hogy nem tudták: ezzel ártanak maguknak.

A legjobb módszer egy személyre szabott edzésterv, amelynek alapja a heti legalább 3 x 1 óra intenzív edzés. A fogyáshoz természetesen az is kell, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be (lehetőleg jó minőségű tápanyagokból) mint amennyit elégetünk. Remek zsírégető az intenzív gyaloglás, a futás, a biciklizés és a csoportos aerobik órák. Emellett érdemes korlátoznunk a szénhidrát-bevitelt, fogyasszunk több fehérjét (legalább 1.5 -2 g/testsúly kg), zöldségeket, gyümölcsöket, valamint rengeteg folyadékot! Az egészség, a fittség és a jó megjelenés legnagyobb „titka” a tudatosság és a kitartás.

Forrás: oxygenwellness.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.