Miért hízunk télen?

A fürdőruha a gardróbba kerül, megjelenik a mézes puszedli a hűtő tetején, és januárig még a fogyókúra gondolatát is félre tesszük.

Az emberek átlagosan 1-2 kilót szednek fel ebben a téli időszakban.

De tényleg elkerülhetetlen ez a hízás? Szakértők segítségével a téli testsúlygyarapodás hátterében álló tévhiteket és igazságokat vesszük sorra.

Sokan úgy gondolják, hogy többet kell enni ahhoz, hogy melegen tartsuk magunkat. Ahmed Ahmed, a Bupa Cromwell Kórház bariátriai sebésze szerint azonban ez óriási tévedés. A túlsúlyos emberek valójában jobban fáznak. Ha valaki a többlet kalóriáktól meghízik, fehér zsírszövetet halmoz fel. Az egyetlen melegen tartó zsír a barna zsírszövet, ami csak a csecsemőkön található meg, és ami genetikailag meghatározott.

Fotó: 123rf.com

Az egyik elmélet szerint őseinknek még fel kellett készülniük az ínséges téli hónapokra. Genetikailag be vagyunk programozva arra, hogy megnövesszük zsírtartalékainkat ősszel, hogy túléljük a telet. Csak az a baj, hogy napjainkban egész évben bőséges élelmiszer áll rendelkezésünkre. Nincs ínség, így nem kell felhasználnunk a zsírtartalékot.

Miért érzik sokan úgy, hogy mindig éhesek? A mérsékelt övi tél hőmérsékletei nem indokolnak jelentős változásokat az étvágyunkban. Viszont a sötétség által kiváltott melatonin hormon szerepet játszhat az étvágy alakulásában. „Tavasszal és nyáron a melatonin szintje alacsony, ősszel és télen azonban megemelkedik” – mondja Dr. Perry Barrett, az Aberdeen Egyetem szakértője. Ez a hormon pedig befolyásolja az étvágyunkat.

Ősszel általában az elfogyasztott élelmiszer fajtája változik meg. Tavasszal és nyáron sokszénhidrátot eszünk, ősztől azonban hajlamosabbak vagyunk zsírosabb ételekre váltani. Craig Jackson, a Birminghami Egyetem professzora szerint ennek oka talán csak a boldogtalanság. Télen az emberek hajlamosabbak a lehangoltságra, és ilyenkor előszeretettel választanak olyan ételeket, amelyek némi vigaszt nyújtanak. Télen gyakran választunk energiában és kalóriában gazdag ételeket, amelyek édesebbek és zsírosabbak. Ezzel csak az a baj, hogy ezek elkerülhetetlenül avércukor hirtelen lezuhanását eredményezik, amitől még jobban kívánjuk az energiát.Lassanként beleragadunk az ördögi körbe, ráadásul a kalóriatöbbletet zsír formájában raktározzuk el.

Sokan arra panaszkodnak, hogy nem esznek többet, mégis híznak. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin szint befolyásolhatja a téli testsúlyunkat. Az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező emberek több zsírt raktároznak, bár az e mögött rejlő mechanizmus egyelőre ismeretlen.

Végül pedig jó indok a tévézés. Amint beköszönt a hideg ősz, vége a szabadtéri programoknak, a többség leül a televízió elé. A szakemberek arra intenek mindenkit, hogy ilyenkor különösen figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra és az egészséges étrendre

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.