Miért érzünk néha olyan erős vágyat az evésre, hogy nem tudjuk abbahagyni?

Jópofának hangozhat, de egy komoly betegségről van szó.

Előfordult már, hogy észrevetted egy-egy időszakban, hogy jóval többet eszel, mint általában? Ez sokakkal megtörténhet, de nem mindenkinél válik problémává. A mértéktelen evészavar okai több tényezőre vezethetők vissza.

Oké, sokat enni néha mindenki szokott, de a mértéktelen evészavar különbözik ettől az állapottól. Ezzel az étkezési rendellenességgel az ember kényszert érez arra, hogy rendszeresen sokat egyen. Legalább heti egyszer, egy háromhónapos vagy hosszabb időszak alatt.

Stressz és szomorúság

Azok, akik mértéktelen evészavartól szenvednek, úgy érzik, nem tudják kontrollálni, mennyit vagy éppen mit esznek. Gyakran teszik ezt egyedül, míg rosszul nem lesznek, vagy amíg már egyáltalán nem éhesek. Bűntudat, szégyen, undor és szomorúság következik utána. Nagyon kellemetlenül érzik magukat, és igyekeznek elrejteni problémájukat a család és a barátok elől.

evés2

Kik vannak veszélyben?

Nemtől, kortól, súlytól függetlenül bárkinél kialakulhat ez az étkezési rendellenesség, noha a hölgyek hajlamosabbak rá. Azoknak az embereknek, akik mértéktelen evészavarral küzdenek, általában súlyukkal is gondjuk van. Nagyjából kétharmaduk elhízott, s a súllyal kapcsolatos kezelést igénylők 30 százaléka küzd ezzel az étkezési rendellenességgel. A túlsúlyosak vagy elhízottak olyan, ezzel kapcsolatos betegségekben is szenvednek, mint a szívbetegség, magas vérnyomás vagy a 2-es típusú diabétesz.

A mentális állapotról szól

Számos embernek, aki mértéktelen evészavarral küzd, érzelmi vagy mentális gondja van – így például depressziós, szorong, bipoláris zavara van vagy kábítószerezik. Stresszes, rosszul alszik, önértékelési gondjai vannak és testképével sincs megelégedve.

 

A mértéktelen evészavar okai?

A szakemberek máig nem biztosak abban, mi váltja ki ezt az étkezési rendellenességet. Leginkább tényezők keveréke, beleértve egy ember génjeit, pszichológiáját és hátterét. A fogyókúrázás is vezethet evészavarhoz, ám azt nem tudni, hogy önmagában okozhatja-e. Egyes emberek fokozottan érzékenyek lehetnek az élelmiszerek látványára, illatára. A rendellenességet ugyanakkor kiválthatja valamilyen stresszes vagy traumatikus esemény is, például valakinek az elvesztése, vagy az, ha az illetőt piszkálják a súlya miatt.

evés

A gyógyulás lehetséges

Ha úgy gondoljuk, mértéktelen evészavarban szenvedünk, fontos tisztában lenni azzal is: a probléma sikerrel kezelhető. Az első lépés a diagnózis – ezt az orvos fizikai vizsgálattal és kérdések feltevésével deríti ki, melyek az étkezési szokásokról, az érzelmi egészségről, testképről szólnak és arról, hogyan viszonyulunk az ételhez. A pszichiáterrel vagy egyéb tanácsadóval való beszélgetés kulcsfontosságú az érzelmi kérdések kezelésében. A kognitív viselkedésterápia (CBT) célja, hogy megváltoztassa a negatív gondolkodási mintákat, melyek a mértéktelen evészavarhoz vezetnek. Az interperszonális terápia (IPT) az esetlegesen felmerülő kapcsolati problémákkal foglalkozik. Érdemes együttműködni táplálkozási szakemberrel és elsajátítani az egészséges étkezési szokásokat. Vezessünk naplót!Amennyiben mértéktelen evészavar kockázatának vagyunk kitéve, tehetünk azért, hogy elkerüljük kialakulását: figyeljük és tudatosítsuk magunkban az olyan érzéseket, mint a bűntudat, a szégyen, az ételekkel kapcsolatos impulzivitás, vagy az alacsony önbecsülés. Ha ilyen érzéseink vannak, vagy a családban előfordult már mértéktelen evészavaros, érdemes beszélnünk orvosunkkal vagy egy terapeutával.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.