Méregtelenítés: hetente egyszer!

Az evés csodálatos dolog, életben tart bennünket, emellett rengeteg örömöt okoz. Ételeinkkel együtt azonban problémák is kerülnek az asztalra, hiszen a magyar nők többsége is túl kövérnek érzi magát.

Ha tényleg le akarunk fogyni, aztán karcsúak szeretnénk maradni, ne büntessük a szervezetünket élelemmegvonással.

Inkább kedvezzünk neki. Hetente egyszer tehermentesítsük szervezetünket, csökkentsük a kalóriabevitelt, és ezzel megkönnyítjük az emésztőrendszer munkáját. A fogyókúra a fejben kezdődik. Ha hosszú távon ésszerűen és mértékletesen táplálkozunk, eltűnnek felesleges kilóink.

A “diéta” szót leginkább negatív értelemben használjuk, bár eredeti jelentése pozitív: az egészséges életmódot jelenti. Ha tartósan fogyni szeretnénk, át kell gondolnunk, és meg kell értenünk, hogyan működik a szervezetünk.

Szerveink a nap 24 órájában, egész életünkön át csúcsteljesítményt nyújtanak.

Ez kellőképpen indokolja, hogy testünket rendszeresen tehermentesítsük, szerveinket kíméljük. Ha közben sikerül elkerülnünk a túlzott stresszt és hajszoltságot, garantált a siker: kilóink fogynak, és közérzetünk javul.

Sokunk számára az ősz a legszebb évszak. A természet, mielőtt mély álomba merül, mindent megad, amit csak kívánhatunk: lédús almát, aranybarna burgonyát és ropogós káposztát. Az almában például háromszáznál több biológiailag értékes anyag szunnyad, köztük vitaminok és nyomelemek. Az alma oldható rostanyagtartalma miatt is fontos gyümölcs. Érdemes burgonyával is fogyókúrát tartani. Ásványianyag-összetétele miatt különösen alkalmas a víztelenítésre. Az ősz-tél még ideális időszak egy káposztakúrára. Mindegy, hogy fehér vagy vörös: egyformán egészséges.

Vitaminokban, ásványi anyagokban és mustárolajokban gazdag. Mindenkinek, aki néhány nap alatt szeretne egy-két kilót fogyni, a rizsnap is ajánlott. A rizs víztelenít, sok fehérjét tartalmaz, és segít helyreállítani az emésztést.

A hűvös éjszakákon ismét jobban alszunk – kiváltképpen akkor, ha megfogadjuk az alvásra vonatkozó jótanácsokat. Ha kevés időnk van, de bőrünknek átlagon felüli ápolást szeretnénk biztosítani, ne sajnáljunk tőle egy frissítő pakolást. Mit szólnánk ezenkívül egy lazító masszázshoz vagy egy kellemes fürdőhöz, amikor az időjárás már a zordabbik oldalát mutatja?

 

Miben rejlik az alma ereje?

Az alma például a karácsonyi liba hasában elősegíti a zsírok gyorsabb emésztését. A reszelt alma kiváló háziszer hasmenés ellen. Értékes tápanyagai közvetlenül a héja alatt rejtőznek. Naponta együnk meg két almát. Reggel, éhgyomorra egyet, egészen lassan elfogyasztva, felpezsdíti a testnedveket. Este lefekvés előtt a másikat, ugyancsak lassan rágcsálva, megnyugtat, és zavartalan álmot biztosít.

A káposzta hatóanyagai

Olcsó, értékes tápanyagokban gazdag, kalóriaszegény és ízletes. Nem véletlenül helyezték a táplálkozás-kutatók a káposztaféléket a rákmegelőző élelmiszerek toplistájára.

 • A káposzta vitaminokban, ásványi anyagokban és a vérképzéshez fontos klorofilban gazdag.
 • Mustárolaja nagy jelentőségű, erteljes csíraöl hatása miatt széles sávú antibiotikumnak tekinthető.
 • Egyik sajátos anyaga, a glükozinolát, nagymértékben gátolja a ráksejtek szaporodását
 • Rendelkezik egy másik értékes növényi anyaggal, a tiocionáttal. Ez aktiválja a szervezet enzimjeit, és csíraölő hatású.
 • Magas rostanyagtartalma serkenti az emésztést és a béltartalom áthaladását.
 • kaposzta21000

 

C-vitaminpótló: fejes káposzta

A fehér vagy fejes káposzta a legnagyobb mennyiségben termesztett káposztaféle. Száz grammonként 25 kilókalóriájával abszolút kalóriaszegény.

 • Tartalmaz káliumot, ami jó a szívnek, kalciumot, ami a fogaknak és a csontoknak hasznos, és vasat a vérnek.
 • Folsav- és C-vitamintartalma egy felntt napi szükségletének nagy részét fedezi. 100 gramm káposztalében annyi a C-vitamin, mint egy nagy narancsban.


A narancspótló brokkoli
 

Íze csak halványan emlékeztet a káposztáéra, nemes zöldségfélének számít. Nemcsak zsenge, zöld rózsácskái nyújtanak élvezetet, hanem húsos torzsája is, melynek spárgaíze van – innen származik “spárgakel” elnevezése is.

 • Tizenötször több karotint, ötször annyi kalciumot és kétszer annyi vasat tartalmaz, mint az azonos kalóriatartalmú fehér karfiol.
 • A brokkoli B-vitaminokat, folsavat és sok C-vitamint tartalmaz. Száz grammjában annyi a C-vitamin, mint két nagy narancsban.
 • Fogyókúrához a brokkoli kiválóan alkalmas. Méregtelenítő hatású, serkenti az emésztőmirigyeket, és segít csökkenteni a magas vérnyomást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.