Még mindig a malac a menő

A sertéshús-fogyasztási szokásokról készített felmérést a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága és az ország piacvezető receptoldala, a NoSalty. Az eredményekből kiderül, hogy a sertés ma is az egyik legnépszerűbb húsfajta: a tesztet kitöltők több mint fele hetente többször fogyasztja, és igen sokféleképpen készíti el.

2015 áprilisában a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága a kiváló minőségű sertéshúst népszerűsítő és a sertésfogyasztással kapcsolatos tájékoztató kampányt indított. Ennek keretében a NoSaltyval együttműködve egy játékos teszt segítségével tájékozódtak az oldal olvasóinak sertéshús-fogyasztási szokásairól. Többek között arra keresték a választ, hogy milyen gyakran fogyasztanak sertéshúst, tudják-e mennyi és milyen vitaminokat tartalmaz, és vajon tisztában vannak-e a kiváló minőséget jelző KMS védjegy jelentőségével.

A tesztet az olvasók nagy része, 2261 felhasználó töltötte ki.  A válaszokból kiderült, hogy a játékban részt vevők 55%-a hetente többször is fogyaszt sertéshúst, 42% havonta néhányszor készít belőle különböző ételeket. A maradék néhány százaléknál többnyire csak az ünnepi asztalra kerül sertéshús.

Az eredmények alapján két fontos tény is megállapítható. Az egyik, hogy a felmérés szerint az olvasók tisztában vannak azzal, hogy a sertéshús vitamin-és ásványi anyag tartalma rendkívül magas. Nagy részük (91%) tudja, hogy a sovány sertéshús zsír- és energiatartalma – amely nem magasabb a baromfihúsokénál – sportoláshoz, erősítéshez elengedhetetlen. Egy másik kiemelkedő adat, hogy a játékosok 97%-a tudja, hogy a sertéshús minőségére a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy ad garanciát, nem pedig a termék márkája vagy a vásárlás helye.

sertes hus

A kérdésre, hogy vajon miért a sertéshús a magyar konyha egyik hagyományos alapanyaga, 85% válaszolta azt helyesen, hogy magas vitamin-, ásványi anyag- és vas tartalma miatt. Elkészítésének változatosságát és sokszínűségét jelzi, hogy a válaszadók közel kétharmada minden elképzelhető módon – sütés, főzés, párolás, stb. – készít sertéshúsból különböző ételeket.

2261 olvasó eredményeiből tehát levonható a következtetés, hogy a sertéshús fontos része táplálkozásunknak és nem csak hagyományaink okán, de egészséges és tápláló mivoltából fakadóan is. Ám az is lényeges, hogy a sertéshúst kedvelők ismerik a KMS védjegyet, és tudatos vásárlóként a minőséget keresik.

Forrás: NoSalty

Forrás: