Még egyszer a teljes kiőrlésről

Az jár a fejemben, hogy ha erőteljesen tiltják a fehér liszt és a cukor fogyasztását, akkor miért működnek évezredek óta cukrászdák?

Miért készítenek tonna számra fehér lisztet? Miért sütnek fehér lisztből kenyereket, pékárukat és süteményeket? S miért eszik szerte a világon az ezekből készített finomságokat?

De most maradjunk csak a teljes kiőrlésűnél. Szinte minden egészséges étkezési tanácsadásban javasolják, hogy teljes kiőrlésű termékeket fogyasszunk. Még a legtöbb dietetikus is ezt ajánlja. Azonban élelmiszerbiztonsági szakértők felhívják a figyelmet, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék, tészták korántsem egészségesebbek, sőt veszélyeket hordoznak.

teljeskiőrlésű

Régen a kenyérsütés előtt beáztatták a búzát, a korpát pedig megetették az állatokkal.

Ma a teljes kiőrlési eljárás során a gabonaszemek minden részét, vagyis a héját, a csíráját és mag belsejét is összeőrlik. Ezzel viszont a héj alatt található bizonyos gombafélék által keletkezett, úgynevezett mikotoxinok (mérgek) is bekerülnek a kész lisztbe, és főzés, sütés során ott is maradnak, nem pusztulnak el.

Ráadásul a korpa anti-tápanyagokat is tartalmaz, amelyek megkötik az ásványi anyagot és gátolják egyes vitaminok, így pl. a magnézium, a B12, a cink és a kalcium felszívódását, s mindezzel hiánybetegségek alakulhatnak ki a szervezetünkben.

Jobban járunk tehát, ha nem teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét, tésztát eszünk?

Semmi bajunk nem lesz a fehér lisztből készült termékektől vagy a fehér rizsből készített étkektől? Ezekre a kérdésekre csak élelmiszerbiztonsági szakemberek és orvosok adhatnak hiteles választ.

De ha valaki nem akar liszttel főzni, akár el is hagyhatja. A habarásokat, a rántásokat helyettesíthetjük pl. krumplival, rizzsel, kölessel. Úgy is dúsíthatjuk a főztünket, hogy az alapanyagból, mondjuk, ha karfiolból készítünk levest és be akarjuk habarni, akkor a karfiolból többet, a hozzá adott vízből kevesebbet teszünk, majd a saját anyagából, vagyis a karfiolból sűrítünk úgy, hogy kiveszünk a megfőtt karfiolból két-három evőkanállal, összetörjük, pürésítjük tetszés szerint tejföllel, tejjel, tejszínnel, majd visszakeverjük az ételbe és készre forraljuk. Ezt a fajta sűrítést, habarást alkalmazhatjuk más ételeknél is.

Szerző: Szigethy Emma

Kedves olvasó! Amennyiben életmód tanácsra van szüksége, vagy pár megnyugtató mondatra kommentben megkeresheti szerzőnket, aki életmód tanácsadóként is elismert szakember és aki szeretettel várja a kérdéseket!

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.