Meddig kell csökkenteni a koleszterinszintet? Mit jelent a célérték?

A magas koleszterinszintről sokan csak akkor értesülnek, ha kis csillagok jelennek meg a laborleleteiken az adott soroknál.

Mivel ez a probléma nem okoz panaszt, nem mindenki veszi komolyan, holott dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint nagyon fontos lenne mindenkinél az adott célértékeket elérni a koleszterinszint tekintetében.

Életmód és gyógyszer együtt hat

A köznyelvben “jó koleszterinnek” nevezzük a nagy sűrűségű (high density-HDL) koleszterint, “rossz koleszterinnek” a kis sűrűségű (low density-LDL) koleszterint. A tartósan fennálló  emelkedett koleszterinszint következménye, hogy az érfalban gyulladásos sejtekkel körbevett, fibrinsapkával lefedett koleszterin lerakódások, plakkok keletkeznek, amelyekbe később kalcium is rakódik. Ezt a folyamat maga az érelmeszesedés, amely gyakran csak egy első fázis. A folyamat előrehaladtával az erek fokozatosan beszűkülnek, elzáródnak, csökken vagy megszűnik bennük a véráramlás. Ennek következménye lehet a szívinfarktus, az agyi katasztrófa (stroke), vagy az artériás trombózis (végtagi elzáródás), az érelzáródás helyétől függően. Tehát a magas koleszterinszintnél mindenképpen a csökkentésre kell törekedni.

Fotó: 123rf.com


A koleszterinszint csökkentéséért sokat tehetünk a megfelelő életmód kialakításával, amelyet az orvosi iránymutatás még hatékonyabbá tehet. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor gyógyszer is szükséges a normál értékek beállításához. Gyógyszeres koleszterincsökkentésre elsősorban a sztatin típusú készítmények ajánlottak, bár alkalmazunk még fibrátokat, felszívódás gátló és más hatású gyógyszereket is ezzel a céllal. A sztatin előnye, hogy nagyon hatékony képes az LDL-koleszterinszintet csökkenteni. Ennek pedig azért van nagy jelentősége, mert az LDL-koleszterinszint több, mint 50 %-os csökkenésével a koszorúér plakkok regresszióját (visszafejlődését) lehet elérni, 1 mmol/l LDL-koleszterinszint-csökkentés 10%-kal csökkenti az összhalálozást, 2-3 mmol/l LDL-koleszterinszint csökkentéssel pedig 40-50 %-os javulás érhető el a kardiovaszkuláris események gyakoriságában.

Mit jelent a célérték?

A koleszterinszint célértékét mindig a kardiológus határozza meg, számos tényezőt, alapállapotot, kockázatot, tüneteket, stb. figyelembe véve. Nagy vonalakban 3 fő csoportra lehet osztani a pácienseket.

koleszterin

Foto:123rf.com

Igen nagy kockázatú állapot:

Meglévő koronáriás betegség, amihez kapcsolódik

 • cukorbetegség,
 • metabolikus szindróma,
 • erős dohányzás,
 • krónikus vesebetegség,
 • perifériás érbetegség.

Akut korona szindróma, iszkémiás stroke, kritikus végtag iszkémia jelenléte.
Ilyen esetben az összkoleszterin célértéke kevesebb, mint 3,5 mmol/l, az LDL-koleszterin célértéke kevesebb, mint 1,8 mmol/l.

koleszterin

Foto:123rf.com

Nagy kockázatú állapot:

 • Egyéb koronária, cerebrovaszkuláris és perifériás érbetegségek,
 • cukorbetegség,
 • perifériás érbetegség jelenléte.

Ebben az állapotban az összkoleszterin célértéke kevesebb, mint 4,5 mmol/l, az LDL-koleszterin célértéke kevesebb, mint 2,8 mmol/l.

Kardiovaszkuláris tünetektől mentes, nagy kockázatú állapot

Ilyen, enyhébb esetben a koleszterinszint célértéke kevesebb, mint 5 mmol/l, az LDL-koleszterin célértéke kevesebb, mint 3 mmol/l

Ha elértük a célértéket, abbahagyhatjuk a kezelést?

A koleszterinszint lehet magas az életmódunknak köszönhetően és lehetséges, hogy „örököltük” a magasabb értékeket.

Az életmód miatt magas vagy örökölted? Így csökkenthető a koleszterinszint

A célértékekkel kapcsolatban a legfontosabb, hogy mindenki ismerje a kezelőorvosával egyeztetett személyes koleszterin célértékét. A laboratóriumi ellenőrzésnél sem feltétlenül a referencia tartomány számít, és az, hogy meg van-e csillagozva az eredmény, hanem, hogy a saját célértékhez képest milyen az az eredmény – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Ha valaki még nem érte el a célértéket, akkor fokozni kell az életmódbeli erőfeszítéseket, és esetleg a gyógyszerelés is változtatást igényel. Ha viszont megvannak a célértékek, az nem jelenti azt, hogy vissza lehet állítani a korábbi életmódot és be lehet fejezni a gyógyszerszedést. Megfelelő életmóddal elképzelhető, hogy csökkenthető a koleszterincsökkentők adagja, de azt el kell fogadni, hogy szedésükre folyamatosan szükség lesz, már csak azért is, mert életmóddal egy bizonyos szint alá nem csökkenthetők az értékek, amelyeket a genetika is befolyásol.

Forrás: Kardioközpont


Egy válasz

 1. kanga

  Na és mi van a pirofoszfáttal?
  “Elképesztő magyar találmány az érelmeszesedés ellen” Várkonyi András MTA kutató -ATV video !
  Nem lett belőle semmi?Ó persze! A gyógyszermaffia a sztatinokat támogatja,abban van a pénz és attól hullanak az emberek.Undorodom a TV csatornákra zúdított méregreklámoktól.És nem unják meg,csak nyomják és nyomják.Ennyire pénzéhesek.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.