Májtisztítás – Akár károsíthatja is a májat a méregtelenítés – 2.rész

Mit tehetünk, ha valóban védeni szeretnénk?

A máj méregtelenítés, tisztítás, átöblítés egy kúra, melyet sokan hatékonynak tartanak a méreganyagok eltávolítása, a fogyás és az egészség javítása érdekében. Valóban segíthet azonban a májméregtelenítés?

Gondoltunk már arra, hogy jobban lennénk, ha végeznénk egy méregtelenítő kúrát? Ha a máj méregtelenítése a cél, érdemes tudnunk: kevés dolgot tehetünk érte.

Cikkünk első részében a különféle méregtelenítési lépésekről és ezek hatékonyságáról esett szó.

Lássuk azonban, mit tehetünk, ha valóban szeretnénk védeni a májat.

Megóv a májtisztítás a májbetegségektől?

Az általános egészség és a gének mind hatással vannak a májra – vagyis az étrendünk, életmódunk, környezetünk. A májméregtelenítés nem kezeli vagy előzi meg a májkárosodást.

Mit tehetünk?

Az életmódváltás segíthet a máj egészségének megőrzésében, méregtelenítő programok nélkül. Az alábbi lépések különösen fontosak lehetnek, amennyiben fennáll a nagyobb a májbetegség kockázata, például súlyos alkoholfogyasztás vagy a családban előforduló májbetegség miatt.

Amit biztosan tehetünk a máj természetes kúrálása szempontjából:

  • korlátozzuk az elfogyasztott alkohol mennyiségét
  • folytassunk kiegyensúlyozott étrendet minden nap. Ennek lényege, hogy együnk 5-9 adag gyümölcsöt és zöldséget, a zöldségekből, diófélékből, magvakból és teljes kiőrlésű gabonából származó rostokkal együtt. Az étel mindenképpen tartalmazzon fehérjét, az enzimekhez, amelyek segítik a szervezet természetes méregtelenítését.
  • tartsunk fenn egészséges testsúlyt
  • mozogjunk lehetőség szerint minden nap. Ha eddig nem voltunk aktívak, konzultáljunk előbb orvosunkkal.
  • csökkentsük a kockázatos viselkedést, amely vírusos hepatitishez vezethet. Vagyis, kerüljük a rekreációs drogokat. Ne osszunk meg mással, borotvát, fogkefét, tűt vagy más háztartási eszközt. Tetoválást csak steril helyen készítettessünk. Ne szexeljünk védekezés nélkül olyanokkal, akiket nem ismerünk.

Foto:pixabay.com

Segíthet biztonságosan fogyni a májtisztítás?

Egyes tanulmányok már összefüggésbe hozták a májtisztítást a fogyással vagy zsírvesztéssel, de ezek nem voltak túl jó minőségűek, vagy csupán kevés embert vizsgáltak. Más kutatások szerint a méregtelenítő program alacsony kalóriatartalmú étrendje vezethet fogyáshoz, ám az emberek hajlamosak visszaszedni a kilókat, amint visszatérnek szokásos étrendjükhöz.

Fogyás és a zsírmáj támogatása

A májbetegségtől megvédhet bennünket néhány életmódbeli változtatás. Ugyanez segítheti a fogyást, illetve hogy megszabaduljunk a májban felgyűlt gyulladásos zsírtól:

  • legyen egészséges az étrendünk, igyunk sok vizet naponta, fogyasszunk gyümölcsöket és zöldségeket
  • mozogjunk rendszeresen
  • tartsuk be az egészséges mértéket alkoholfogyasztás esetén.

Segítenek a májon a táplálékkiegészítők?

Vannak, akik állítják, hogy segíti a máj jobb működését és a májbetegségek kezelését a máriatövis – mely egy, szilibin nevű vegyületet tartalmazó gyógynövény. De ahogyan nincs elég bizonyíték rá, hogy működnének a májméregtelenítő szerek, nincs arra sem, hogy a máriatövis vagy annak kivonatai egészségesebbé tennék a májat.

Foto:wikipedia.com

Egyes tanulmányok szerint a máriatövisből származó vegyületek hozzájárultak bizonyos típusú májbetegségek tüneteinek enyhítéséhez. Ugyanakkor egyetlen kutatás sem bizonyítja, hogy magát a betegséget kezeli a gyógynövény.

Lendületet adhat a szervezetnek a kurkuma és segíthet kivédeni a májkárosodást. Elegendő kutatás azonban ahhoz sem született, hogy a rendszeres használatát támogassák megelőzés céljából.

A pitypangot természetes gyógymódnak tekintik különféle betegségek esetén. További tanulmányokra van azonban szükség annak bizonyításához, hogy a módszer működik.

Foto:pixabay.com

Ha úgy véljük, bármilyen májproblémánk van, forduljunk orvoshoz, mielőtt bármilyen kúrába kezdenénk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.