Májtisztítás – Akár károsíthatja is a májat a méregtelenítés – 1. rész

Nő a gyógynövény- és étrend-kiegészítők okozta májsérülések száma

A májméregtelenítés, tisztítás, átöblítés egy kúra, melyet sokan hatékonynak tartanak a méreganyagok eltávolítása, a fogyás és az egészség javítása érdekében. Valóban segíthet azonban a májméregtelenítés?

Gondoltunk már arra, hogy jobban lennénk, ha végeznénk egy méregtelenítő kúrát? Ha a máj méregtelenítése a cél, érdemes tudnunk: kevés dolgot tehetünk érte.

A máj az egyik legnagyobb szervünk. Segít eltávolítani a salakanyagokat, kezeli a különféle tápanyagokat és a szedett gyógyszereket.

foto:pixabay.com

Sokan gondolják, hogy a májméregtelenítés hozzájárul a méreganyagok eltávolításához, ha túl sok egészségtelen ételt ettek vagy alkoholt ittak. Úgy vélik, segíthetnek, hogy a máj hatékonyabban működjön a mindennapokban, sőt akár a májbetegségek kezelését is támogathatja.

A legtöbb méregtelenítéshez hasonlóan a májtisztításnak is vannak bizonyos lépései. Ilyen például a több napos böjt, a csak gyümölcslevek vagy egyéb lé fogyasztása. Lehet, hogy a méregtelenítő kúra szigorú diétát, gyógynövény- vagy étrend-kiegészítőket ír elő.

Biztonságos a májméregtelenítés? Nem úgy tűnik

A májméregtelenítésre orvosi kezelések állnak rendelkezésre. Semmi sem utal azonban arra, hogy a méregtelenítő programok vagy kiegészítők javíthatják a májkárosodás állapotát.

Mi több, a méregtelenítés károsíthatja a májat. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyógynövény- és étrend-kiegészítők okozta májsérülések száma egyre nő.

A zöld tea kivonat például olyan ártalmakat idézhet elő, mint a hepatitis. A kávébeöntés pedig – melyet egyesek szintén alkalmaznak májtisztításra – fertőzésekhez és elektrolit-problémákhoz vezethet, amelyek akár halálosak is lehetnek. Fontos tudni, hogy egyes termékek és úgynevezett tisztító programok kimondottan károsak.

Az egyes cégek által alkalmazott összetevők ártalmasak lehetnek. Mások hamis állításokkal igyekeznek megnyerni a fogyasztókat – például, hogy termékek jól kezelik a súlyos betegségeket. A nem pasztőrözött gyümölcslevek megbetegíthetnek, különösen idősebb korban vagy legyengült immunrendszer esetén.

Ha vesebetegségünk van, a nagy mennyiségű gyümölcslevet tartalmazó tisztítás csak súlyosbíthatja az állapotunkat.

Amennyiben cukorbetegség áll fenn, feltétlenül konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt olyan diétába kezdünk, amely megváltoztatja az étkezési szokásainkat.

Foto.123rf.com

Ha a méregtelenítés részeként böjtölünk, gyengének érezzük magunkat, ájulás kerülget vagy fejfájás gyötör, fennáll a kiszáradás esélye.

Amennyiben májkárosodást okozó hepatitis B-vel küzdünk, a koplalás csak súlyosbíthatja az állapotot.

Májméregtelenítés kontra alkohol és egészségtelen ételek

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a májtisztítás eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, vagy egészségesebbé tenne. Lehetséges persze, hogy jobban érezzük majd magunkat egy ilyen kúra során, ennek oka azonban egyszerűen az, hogy nem fogyasztunk jelentős mértékben feldolgozott, szilárd zsírokat, feldolgozott cukrot tartalmazó ételeket.

Ezek az élelmiszerek magas kalóriatartalmúak, de kevés tápanyagot tartalmaznak. A méregtelenítő kúrák alkalmával olyan ételeket is elhagyhatunk, amelyekre allergiásak vagy érzékenyek lehetünk – például tejtermékek, glutén, tojás vagy földimogyoró. Ez szintén jobb közérzetet teremthet.

Orvosok szerint a máj méregtelenítése az egészség vagy a máj működése szempontjából nem lényeges. Nincs rá bizonyíték, hogy segít megszabadulni a toxinoktól, miután sok alkoholt vagy egészségtelen ételt fogyasztottunk.

Hogyan segíthetünk a májnak ilyenkor?

Mindenkinél létezik egy korlát, mennyi alkoholt képes a máj egyszerre elviselni. Ha túl sok szeszes italt iszunk, kénytelen jóval keményebben dolgozni. Idővel ez gyulladáshoz, hegesedéshez vagy rák kialakulásához vezethet.

Tudtad, hogy a kávé gyógynövény is? Így használd gyógyhatásai miatt

A máj egészsége megőrzése céljából a szakértők legfeljebb napi 1 italt javasolnak a nőknek és 2-őt a férfiaknak. Egy ital egy röviditalnaknek, 3,5 deciliter sörnek vagy 1,5 deciliter bornak felel meg.

A máj napok vagy hetek alatt képes begyógyítani az alkohol okozta kisebb sérüléseket. A súlyosabb sérülések gyógyulása azonban hónapokig eltarthat. Hosszú idő után a károsodás tartóssá válhat. Mindig biztosítsunk szünetet a májnak, úgy, hogy hetente legalább 2 egymást követő napon kerüljük az alkoholt.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.