Leves diéták- Tényleg lehet velük fogyni?

A levesdiéta kétség kívül egy rövid távú étkezési terv, amelynek célja, hogy segítsen gyorsan lefogyni. Több levesalapú diéta létezik. Míg egyesek a diéta időtartama alatt kizárólag leves fogyasztását foglalják magukban, mások a megengedett élelmiszerek korlátozott listáját is tartalmazzák.

Mivel a cél a gyors fogyás, a legtöbb ilyen diéta csak 5-10 napig tart.

Megmutatjuk a levesdiéták különböző típusait, az előnyeit és hátrányait, valamint azt, hogy a levesdiéták hatékonyak-e a fogyás szempontjából.

Húsleves alapú levesdiéta
A húsleves-alapú levesdiéták általában 7 napig tartanak. Egyesek azonban akár 10-14 napig is tartják a kúrát. Ez idő alatt a húsleves alapú diéta hívei azt állítják, hogy akár 10 kilót is fogyhatunk velük. A diéta során a krémlevesek fogyasztása korlátozott, mivel azok kalória- és zsírtartalma magasabb. Ehelyett arra ösztönzik a diétázókat, hogy házi készítésű, vagy konzerv levesleveseket fogyasszanak, amelyek sok zöldséget és fehérjét tartalmaznak.

Míg egyes programok kizárólag húsleves-alapú levesek fogyasztását javasolják, mások engedélyezhetnek kis mennyiségű alacsony kalóriatartalmú opciókat, például sovány fehérjéket, szigorúan nem keményítőtartalmú zöldségeket, és zsírmentes tejtermékeket.

Búzahas-diéta

Bableves diéta
Az egyik legnépszerűbb bableves-diéta a Dr. Michael Greger, a “Hogyan ne halj meg: Fedezd fel a tudományosan bizonyítottan betegségeket megelőző és visszafordító élelmiszereket” című könyv szerzőjétől származik. Ez a diéta arra ösztönöz, hogy naponta akár kétszer is fogyasszuk Dr. Greger Zöldséges Bablevesét. A leves mellett bármilyen olajmentes, növényi alapú ételt, például teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget is lehet enni. Bár nincs kalóriakorlátozás, a diéta az optimális fogyási eredmények érdekében a kalóriadús élelmiszerek, például az aszalt gyümölcsök és a diófélék bevitelének korlátozását javasolja. Más levesdiétákkal ellentétben a Greger-féle diéta egész életen át tartó átállást jelent a növényi alapú étrendre. A diéta hívei azt állítják, hogy már az első héten 4-7 kg lehet fogyni.

A Greger-féle bableves diétáról jelenleg nincs kutatás. A növényi alapú étrend azonban összefüggésbe hozható a fogyás és a szív egészségének előnyeivel.

Foto:pixabay.com

Káposztaleves diéta
Az egyik legnépszerűbb levesdiéta, a káposztaleves-diéta, és a hozzá tartozó 7 napos étkezési terv, amely  csirke- vagy zöldségleves alapú leves fogyasztását jelenti, és káposztát valamint más alacsony szénhidráttartalmú zöldségeket tartalmaz. A káposztaleves mellett egy-két alacsony kalóriatartalmú ételt is fogyaszthatunk, például sovány tejtermékeket vagy salátákat. Ha pontosan követjük az étkezési tervet, a diéta állítása szerint akár 4,5 kg is fogyhatunk a 7 nap alatt.

Az egyik legjobb tipp a fogyáshoz: A Volumetrikus avagy Térfogatmérő diéta

Csirkeleves diéta
A csirkeleves-diéta egy 7 napos fogyókúra, amely a reggeli kivételével minden étkezéshez csirkelevest javasol. A reggeli étkezéshez öt alacsony kalóriatartalmú lehetőség közül választhatunk: zsírmentes tej és joghurt, zsírmentes sajt, teljes kiőrlésű gabonapehely vagy kenyér, valamint friss gyümölcs. A nap további részében a diéta azt javasolja, hogy a nap folyamán gyakran fogyasszunk kis adagokban házi készítésű csirkelevest. A kis, de gyakori levesadagok fogyasztásával a diéta állítása szerint csökken a sóvárgás és elősegíti a teltségérzetet is.

Fotó: 123rf.com

Maga a leves alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, mivel húslevesből, főtt csirkéből, és olyan fűszerekkel, mint a fokhagyma és a hagyma, valamint sok nem keményítőtartalmú zöldséggel, többek között sárgarépával, fehérrépával, brokkolival és kelkáposztával készül.

Keto leves diéta
A ketogén (ketogén), paleo, Whole30 vagy más alacsony szénhidráttartalmú diétát követők számára kifejlesztett keto leves diéta azt állítja, hogy segítségével az egyének akár 4,5 kg is fogyhatnak 5 nap alatt.

Az általános keto-diétához hasonlóan a leveses változat is alacsony szénhidrát-, magas zsír- és mérsékelt fehérjetartalmú étkezési terv. A program napi 1200-1400 kalóriát biztosít, a szénhidrátokat napi 20 grammra korlátozza, és korlátozza a dióféléket, a tejtermékeket és a mesterséges édesítőszereket. A terv minden nap ugyanazt a reggelit ajánlja, amely tojásból, vajból, szalonnából, avokádóból és cukor nélkül fogyasztandó kávéból áll. Naponta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú snack is megengedett, például zeller, keto-barát tonhalas salátával.

A nap többi részében négy csésze keto-levest kel enni, az ebéd és a vacsora között. A leves receptje olyan összetevőket tartalmaz, mint a csirke, szalonna, olívaolaj, napon szárított paradicsom, gomba és más alacsony szénhidráttartalmú zöldségek és fűszernövények.

Szent Szív leves diéta
A káposztaleves-diétához hasonlóan a Szent Szív leves diéta egy 7 napos étkezési terv, amely szinte teljes egészében húsleves alapú levesből áll, zöldségekkel dúsítva. Bár más alacsony kalóriatartalmú ételek is engedélyezettek, de a diéta nagyon specifikusan meghatározza, hogy mely ételeket kell ennünk minden nap. A levesdiéta szoros követése esetén 1 hét alatt 4,5-8 kg fogyás is elérhető.

Foto:pixabay.com


Amellett, hogy segítenek a gyors fogyásban, a levesdiéták további előnyökkel is járhatnak, többek között:

Fokozott zöldségfogyasztás. A zöldségek alapvető vitaminokat és jótékony növényi összetevőket biztosítanak. 
Fokozott rostbevitel. Mivel gyakran sok zöldséget tartalmaznak, és néha babot, teljes kiőrlésű gabonát vagy gyümölcsöt is, ezek az étrendek megfelelő mennyiségű rostot biztosítanak, ami segít az étvágy csökkentésében.
Fokozott folyadékbevitel. Ezek a diéták javítják a folyadékbevitelt a nap folyamán. Amellett, hogy számos alapvető funkciót támogatnak a szervezetben, a kutatások szerint a megnövekedett vízbevitel segíti a fogyást.
Könnyen követhető. Más divatos diétákhoz hasonlóan a levesdiétáknak is általában szigorú irányelvei vannak, amelyek könnyen követhetővé teszik őket.

Ösztönzik a növényi alapú táplálkozást. Egyesek, mint például a bableves-diéta, segíthetnek a növényi alapúbb táplálkozásra való áttérésben. A növényi alapú étrend pedig összefüggésbe hozható az elhízás kockázatának csökkenésével és a fogyás elősegítésével.
Ne feledjük azonban, hogy mindössze 1-2 hét fokozott zöldség-, rost- és vízfogyasztás nem valószínű, hogy hosszú távon érdemi előnyökkel jár a testsúly és az egészség szempontjából, hacsak az étrend követése nem segít  a tartós életmódváltásban.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.