A lépésszámláló viselése nem növeli a fogyás esélyét

A lépésszámláló vagy aktivitásmérő eszközök viselése nem növeli az egészséges testsúly elérésének esélyét egy hosszú távú, nagy létszámú amerikai kutatás szerint.

A kétéves kutatás, melyet a Journal of the American Medical Association (JAMA) ismertetett, csaknem 500 túlsúlyos önkéntes bevonásával folyt, akiktől azt kérték, kövessék az előírt étrendet és mozogjanak többet – írja a BBC.

Az önkéntesek fele aktivitásmérőt kapott, hogy azon követhesse, mennyit sportolt. A kutatás végére ez a csoport kevesebbet fogyott, mint a másik, melynek tagjai nem viseltek semmilyen aktivitásmérőt.

lepesszamlalo

A tanulmány készítői szerint ez nem vonja magával, hogy ki kellene dobni a technológiát, csak azt, hogy nem szabad túlságosan bízni abban, segíti a fogyást.

Az eszközök népszerűsége ellenére, eddig kevés kutatást végeztek arról, hogy viselésük valójában miként befolyásolja a testsúlyt és az edzettséget.

A Pittsburghi Egyetem vizsgálata az egyik első randomizált kutatás ezen a területen. A kutatók azt az eredményt kapták, hogy az aktivitásmérőt viselők átlagosan 3,6 kilogrammot adtak le, míg a kontrollcsoport, akik nem kaptak fitneszmérőt, 5,9 kilogrammot.

port_futas

A szerzők szerint sok magyarázata lehetséges ezeknek a meglepő eredményeknek. John Jakicic, a kutatás vezetője úgy vélte, az emberek hajlanak arra, hogy egy ideig használják az aktivitásmérőt, aztán, ahogy elmúlik az újdonság varázsa, elveszítik érdeklődésüket.

“Ahogy telt az idő, egyre kevesebb adatot kaptunk, amit az aktivitásmérőkkel rögzítettek” – magyarázta, ám szerinte az is elképzelhető, hogy akik az eszközt viselték, egyre inkább a sportra koncentráltak és elhanyagolták diétájukat.

“Azt gondolhatták, olyan sokat mozognak, hogy nyugodtan megehetnek egy-egy szelet süteményt” – tette hozzá. A kutató szeretné megvizsgálni, mi az oka, hogy egyes emberek nagyobb kedvvel fordulnak a technológiához, mint mások.

 

Forrs: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.