Legyen saját fűszerkertje

Fűszerkertet tervezni szórakoztató és kifizetődő tevékenység. A fűszernövényeket évszázadok óta használják főzéshez, gyógyításhoz és illatosításhoz.

A fűszerkertészet csodálatos dolog, hiszen a fűszernövényeket sokféleképpen termeszthetjük.

A konténerekbe ültetett kert nagyszerű színeivel, különféle anyagaival és fantasztikus illataival fogja díszíteni a teraszt vagy az átriumot. Ha a talajba ülteti a fűszernövényeket, hagyományos konyhakertet hozhat létre a szabadban. Vagy ha korlátozott hely áll a rendelkezésére, legyen beltéri konyhakertész, és egy ablakpárkányra vagy egy balkonládába ültesse a növényeit. A fűszerkert megtervezésekor ne feledje, hogy a fűszernövényeknek jól víztelenített talajra van szükségük, nem szeretik, ha vízben állnak. Minden fűszernövénynek legalább napi hat óra napsütésre van szüksége.

fűszerkert3

Amikor az Erzsébet-korban illatos, kulináris vagy gyógynövényeket ültettek, szimmetrikus téglalap alakú vagy négyzet alakú mintát alkalmaztak. Az Erzsébet-korban az emberek nagyon ragaszkodtak a formákhoz, és úgy gondolták, hogy ezt a kertjüknek is tükröznie kell. A fűszerkertjeikben ösvények húzódtak, mivel népszerű időtöltés volt a kertben való sétálás. Ha egy átrium mellé telepíti a fűszerkertjét, ne felejtsen el sétautat tervezni magának. Az ösvények karakteressé teszik a fűszerkertet.

Fűszerkert tervezésekor vegye figyelembe mindegyik növény növekedési szokását. A magasabb, sűrűbb növényeket a kert végébe telepítse, a kisebbeket pedig előre. A legtöbb fűszernövény évelő, vagyis minden évben újra kihajtanak. Azokat a növényeket, amelyeket minden évben újra kell ültetni, tegye könnyen hozzáférhető helyre. Hagyjon minden növénynek elegendő helyet a növekedéshez. A fűszereknek szükségük van szellőzésre ahhoz, hogy ne alakuljon ki rajtuk penész. A fűszerkert telepítésének ez a szakasza alapvető fontosságú, mert ha a növények már kifejlődtek, nem szeretik, ha elmozdítják őket.

Fűszerkert telepítésekor kezdheti magokkal vagy vásárolhat kis növényeket a helyi kertészeti áruházban. Az onnan beszerzett növényekkel nagyobb esélye van a sikerre. Ha magokat használ, jó előre tervezzen, mert a magoknak akár hónapokra is szükségük van ahhoz, hogy kifejlődjenek és kiültethesse őket a kertbe.

Jó hírű áruházba menjen megvásárolni a fűszernövényeket. Alaposan vizsgálja meg a növényeket, hogy biztosan egészségesek legyenek. Mielőtt elülteti a növényeket a kertben, óvatosan vegye ki őket a cserepükből, majd a gyökerek körül lazítsa meg a földet. Tegye a növényt a kiválasztott helyre vagy az előkészített tárolóedénybe. Minden gyökeret fedjen be földdel és gyengéden lapogassa le. Jól locsolja meg a növényeket és mindennap ellenőrizze, hogy elég nedves-e a földjük. Sohase hagyja kiszáradni a földet, de arra is vigyázzon, hogy a gyökerük ne legyen túl nedves. Ha tárolóedénybe ülteti a növényeket, ne feledje, hogy az abban lévő föld sokkal gyorsabban kiszárad, mint a kertben. Előfordulhat, hogy a növények néhány napig kókadozni fognak. Ne aggódjon, ez a változás miatt van, de hamarosan magukhoz térnek.

Ha már ismeri a növények fejlődését, elkezdheti megmetszeni őket, hogy sűrűbb növényt kapjon. Ha először telepít fűszerkertet, érdemes naplót vezetnie az egyes növények jó és rossz tulajdonságairól. Ha már jól kiismerte a kertet, tudni fogja, mikor van a növényeinek szüksége figyelemre.

Az évszázadok során a fűszerek nagyon edzett növényekké váltak. Miután kifejlődött a kert, nagyon kevés gondozást igényel. Ahhoz, hogy hosszabb ideig megtartsa a talaj nedvességét, használjon talajtakarót a növények körül. Ez akkor is jó ötlet, ha tárolóedényekbe ülteti a fűszereket és akkor is, ha talajba. A fűszerek természetes rovarirtók, de ha mégis védekezni kell a kártevők ellen, ne használjon mérgező anyagokat, hiszen a növényeket később el fogja fogyasztani. A körömvirág természetes rovarirtó, ezért érdemes ültetni néhányat a fűszerek közé.

Amint a növényen megjelennek a levelek, kezdődhet a szüretelés. Ajánlatos visszavágni a növényt, mielőtt virágozni kezd, mert akkor adja a legjobb ízt. Ekkor tartalmazzák a levelek a legtöbb olajat. Levághat a növényből közvetlenül használat előtt is. Ha a növény szára puha, az is felhasználható az ételben.

Ha nagy mennyiséget szüretel le, fagyassza le vagy szárítsa meg a növényeket. Szárításhoz összekötött csokorban lógassa őket fejjel lefelé meleg és sötét helyen. Két papírtörölköző közé téve a mikrohullámú sütőbe is beteheti őket 2 percre. Tegye légmentesen lezárható edénybe, ahol akár egy éven át is eltartható.

A növények lefagyasztásával valamivel tovább, egy-másfél évig őrizheti meg őket. Vágja apróra a növényt és helyezze zsírpapírra. Legalább két órán keresztül fagyassza. Egy másik módszer szerint tegye a növényt vízzel együtt jégkocka tartóba, fagyassza, amíg meg nem szilárdul, majd szedje ki őket és visszazárható nejlonzacskóban tárolja. Ha bármikor szüksége van a növényre a levesbe, a pörkölthöz vagy mártásokhoz, csak dobjon bele egy fűszernövényes jégkockát.

Néhány népszerű fűszernövény, amit Ön is nevelhet:

Babér, körömvirág, kamilla, metélőhagyma, mezei árvácska, izsóp, levendula, citromfű, petrezselyem, borsmenta, rozmaring, ruta, borsikafű, búzavirág és kakukkfű.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.