Lakomázás: húsvétkor is megfontoltan!

A nagy ünnepekhez hasonlóan a húsvétot követő időszak is az önkéntes diéták ideje. Mindenki igyekszik visszanyerni nem csak a formáját, de sok esetben a jó közérzetét is.

Pedig a kellemetlen puffadás, a gyomorfájdalom és az egyéb refluxos tünetek könnyedén megelőzhetőek. A Fájahasam.hu a közelgő ünnep kapcsán is hasznos tanácsokkal látja el az ezekre hajlamos olvasókat. A hosszú böjt utáni húsvét a nagy lakomák ideje.

Az étkezés kapcsán ilyenkor sok esetben kevéssé figyelünk arra, mit és mennyit eszünk, így kellemetlen meglepetésként érhet a reflux betegség tüneteinek, így a gyomortáji fájdalomnak vagy a savas felböfögésnek a megjelenése.

A húsvétkor elfogyasztott sonka részben a gyomor és a nyelőcső közti záróizom tónusának csökkentésével, részben a savtermelés fokozásával segítheti elő a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlását, és ezáltal a rendkívül kellemetlen tünetek megjelenését.

husvet3

Ugyancsak csökkenti a nyelőcső záróizom tónusát a csokinyuszi és valamennyi zsíros étel elfogyasztása is. A fűszerek, és a húsvétkor klasszikusnak számító torma a sav termelés fokozásával növeli a panaszok megjelenésének lehetőségét.

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás szintén refluxos panaszok kialakulásához vezethet, a nyelőcső záróizom tónusának csökkentése révén, így célszerű a locsolás jól megérdemelt jutalmaként inkább piros tojást választani a felkínált röviditalok helyett is.

Az alkoholfogyasztás mérsékelésével a refluxos tünetek felbukkanásának esélyét csökkentjük. A túlzó, nagy ünnepi lakomák kapcsán a gyomorban megnövekvő nyomás fokozhatja a gyomorból a nyelőcsőbe történő sav visszaáramlását, és okozhat ezáltal kellemetlen tüneteket.

Összességében a Fájahasam.hu ugyanazt tanácsolja, mint karácsony alkalmával: célszerű húsvétkor is megfontoltan étkezni, többször keveset enni, és mérsékelni a zsíros és fűszeres ételek fogyasztását, valamint az alkohol bevitelt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.