Kövér vagy sovány? Mit mutat a testtömegindexed?

Ha tudni szeretnénk, vajon testsúlyunk a magasságunkhoz képest ideális-e, szükségünk lehet a testtömegindex ismeretére, azaz a BMI-re

Manapság, amikor az elhízás problémája egyre nagyobb méreteket ölt, sokat hallhatunk a testtömegindexről. De mit is jelent ez?  Mi a testtömegindex, és hogyan kell kiszámolni? Kinek megfelelő, netán ideális a testtömegindexe?

A testtömegindex (TTI) vagy BMI – ami az angol body mass index rövidítése – megmutatja, hogy ideális a testsúlyunk magasságunkhoz képest, túlságosan soványak vagy túlsúlyosak vagyunk-e.

Statisztikai mérőszám, összeveti az egyén testmagasságát és tömegét. A testtömegindex kiszámítása úgy történik, hogy a testtömeget, melyet kilogrammban adunk meg, elosztjuk a testmagasság négyzetével. A magasságot méterben adjuk meg.

A BMI-t szokták nevezni Quetelet-indexnek is, nem véletlenül: „feltalálója” a belga Adolphe Quetelet, polihisztor volt. 1830 és 1850 között fedezte fel az egyszerű módszert. Noha nem mutatja meg a tényleges testzsír-százalékot, fontos az ismerete, mivel igen könnyű vele kiszámítani, vajon testsúlyunk az ideális tartományba tartozik-e, vagy netán fogynunk, híznunk kell.

A testtömegidexet széleskörben használják az emberek túlsúlyosságának mérésére. Egyedül a sportolóknál nem teljesen tükrözi a valóságot az eredmény, mivel esetükben a nagyobb izomtömeg is túlsúlyként értékelhető. A testtömegindexet sok esetben táblázatos formában láthatjuk – a függőleges tengely a magasságot jelzi rajta, a vízszintes a testtömeget. Az egyes kategóriákat különféle színű sávok jelölik.

sulymeres

Ki a „normális”?

Normális testsúlyúnak a 18.5 illetve 24,99 közötti testtömegindexűek számítanak. A 16 alatti testtömegindex súlyos soványságról árulkodik, míg a 40 feletti arról, hogy az illető bizony igencsak elhízott, ez a kategória már a súlyos elhízásé.

A gyermekeknél azonban ez a módszer még nem alkalmazható, náluk a percentilis táblázat használatos. Az 50-es percentilis egyenlő az átlagos testtömegindex-el. Ha a gyermek 97-esnél nagyobb percentilis, az súlyos elhízást jelent. A 3-asnál kisebb szám viszont azt jelzi, hogy túlságosan sovány. Magyarországon a 3. és 97. percentilis határai az újszülötteknél 10,7 és 15,1; 6 éves gyermekeknél 12,9 és 19,7 kg/m².

A BMI kiszámítása igen hasznos. Ha megtudjuk testtömegindexünket, az sokszor „kijózanító” lehet – annak tudatosítása, hogy túl soványak, illetve kövérek vagyunk, elindíthat a helyes úton, azaz, az egészséges táplálkozás felé terelhet.

Számítsa ki BMI indexét! Kattintson ide!

Számítsa ki ideális testsúlyát! Kattintson ide!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.