Kicsi a lenmag, de diétás

A lenmag számos jótékony hatásáról ismert, de nem túl gyakran esik szó a fogyókúrában kifejtett jótékony hatásairól. Most ezt a hiányt pótoljuk néhány tippel kiegészítve.

Hinnék-e, hogy az aprócska lenmagot már több mint 3300 éve ismerik, sőt, kifejezetten gyógyhatása miatt termesztik?

Pedig igaz, a Kr. e. 14. századi egyiptomi sírkamrákban is találtak a halottak mellett ilyen magokat, mert fontosnak tartották, hogy a túlvilági úton sok más lényeges táplálék mellett ebből is kijusson a holtaknak.

Valamivel később, de még mindig időszámításunk előtt 500 környékén Hippokratész említi meg a lenmagot, ekkor már egyértelműen gyógyhatásáért kedvelt növény, az orvosok legfőbb példaképe hurutos tünetekre és hasmenés ellen használta.

Érdekes kettősség ez a növénytől: napjainkban ugyanis épp azért kedvelt összetevő a fogyókúrázók étrendjében, mert tisztítja a bélrendszert, segíti az emésztést és ezáltal gyorsítja a bélmozgást, vagyis például rostszegény életmód esetén nemhogy ellenszere a hasmenésnek, éppenhogy segíti ezt a folyamatot.

A lenmag rendkívül nagy mennyiségben tartalmazza a szervezetre jótékony hatású omega-3 zsírsavakat, a linolén nevű zsírsavból például többszörösét tartalmazza annak, mint amennyit a szójában, a tökmagban vagy a dióban találunk, és amely a szervezet működéséhez elengedhetetlen fontosságú, de saját magunk nem tudjuk előállítani, ezért kell kívülről pótolni.

A lenmag héja is fontos az ember számára: a benne lévő ásványi- és ballasztanyagok az emésztőrendszer működéséért felelősek. Ez a tulajdonsága is hozzájárul a diéta sikeréhez, de más pozitív hatása is van, ha beépítjük a fogyókúra folyamatába.

Mivel gyorsítja az anyagcserét, a zsírégetés is hatékonyabb tempóra vált, a benne lévő nyálkaanyag pedig a gyomorba érve megduzzad, ezáltal teltségérzetet ad, csökkenti az étel utáni vágyakozást.

Fogyasztható egészben, de akkor legalább tízszeres mennyiségű vizet kell hozzá meginni, frissen őrölve és müzlibe keverve a szervezet könnyebben hasznosítja a benne lévő jótékony hatóanyagokat, darálva vagy kipréselve pedig salátához, vagy túróba adagolva fogyasztható. Olaját fűszerként is használhatjuk, de teaként is javasolják, egészben vagy őrölve legalább fél órán át kell főzni.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.