Ketogén diéta: rossz hatású az energiára és a libidóra?

Szakértők szerint rontja a szexhez való kedvet

Manapság sokan kipróbálják a ketogén diéta hatásait – feltételezett előnyei azonban évek óta vitatottak. Mi több, szakértők szerint ez az étrend extém módon károsítja az egészséget. Az energiánk és a libidó is megszenvedi, ha ezt választjuk.

Ahogyan minden fogyókúra, úgy a ketogén diéta is olyan étrendek közé tartozik, melyre jó néhány ember esküszik.

Utóbbi ugyanakkor esztendők óta vita tárgyát képezi. Nem kevesen egyenesen károsnak tartják a teljes egészségre nézve és a legrosszabb fogyókúrának tartják.

dieta

 

De mi igaz ebből? Egyesek szerint, akik kipróbálták, a ketogén idéta jótékony a libidóra. Ám számos szakember állítja, hogy ez hamis feltételezés: határozottan nem értenek egyet vele.

„A ketogén diéta egy igen alacsony szénhidrát-bevitellel járó étrend, amely naponta 20-50 gramm szénhidrátot engedélyez, viszonylag magas mennyiségű zsírt és mérsékelt mennyiségű fehérjét – magyarázta Lily Soutter táplálkozási szakértő. – A legnagyobb aggodalmak a diétával kapcsolatban, hogy olyan mellékhatásai lehetnek, melyek megváltoztatják a hormonális egyensúlyt.”

Hozzátette: néhány kutatás azt sugallja, hogy az alacsony szénhidráttartalmú ketogén diéta pajzsmirigy-funkció csökkenést okozhat, mely nemcsak fáradtsághoz és rossz hangulathoz vezet, hanem a libidót is negatívan befolyásolhatja.

A diétát először arra használták, hogy epilepsziás rohamoktól szenvedő gyermekeket kezeljenek vele. Mindenesetre a ketogén étrendet követők drasztikus esést tapasztalhatnak az energiaszintjükben, a szénhidrátok napi szintű csökkentése miatt, amely azonban a libidóra is rossz hatással van.

„A ketogén diéta esetén, mely zsírban gazdag, elegendő a fehérje tartalma, de szénhidrátban szegény, a test a szénhidrátok energiaként felhasználásáról a zsírégetésre kapcsol át, mivel nem eszünk elég szénhidrátot – mondta dr. Marylin Glenville, táplálkozási kutató, a Természetes Egészségügyi Biblia Nőknek című kötet szerzője. – Normális esetben a szénhidrátok adnak nekünk energiát, tehát aki először próbálja ki ezt az étrendet, az nagyon fáradtnak érezheti magát.”

A szakember hozzátette: fejfájás, valamint olyan tünetek is előfordulhatnak, mintha influenza kerülgetné az embert. Ennél fogva érthető lehet, miért alacsony a libidó, hiszen összességében nem érzi jól magát a ketogén diéta követője.

De nemcsak az energia leesése az oka annak, hogy a szexuális vágy csökken. A szénhidrát nélkülözése megváltoztathatja a módot, ahogyan a szervezet hormonokat termel – ezek pedig természetüknél fogva kapcsolódnak a libidóhoz.

Arra is van némi bizonyíték, hogy az alacsony szénhidrát-bevitel növelheti a kortizol stressz hormon termelődését, s negatívan befolyásolja hypothalamus-hipofízis-mellékvese (HPA) tengelyt, vagyis a hormonok egyensúlyáért felelős mirigyeket.

„Hosszútávon, amennyiben alacsony a szénhidrát-fogyasztás, az a leptin hormon termelődését is elnyomja, mely végső soron befolyásolhatja testünk képességét a nemi hormonok szabályozására” – mondta dr. Marylin Glenville.

Nem mellékes az sem, hogy agyunk nagymértékben támaszkodik a glükózra, amely szénhidrátokból származik. Ha szénhidrátot eszünk – amely glükózt tartalmaz – segítünk a szervezetnek a szerotonin-termelődésben, melyet „boldogság hormonnak” is nevezünk.

Foto: 123rf.com

A leesett szerotonin-szint ugyancsak negatívan befolyásolja a libidót.

Yvonne Bishop-Weston, a clickfortherapy.com táplálkozási szakértője hangsúlyozta: aki azt állítja, hogy a ketogén diéta javítja a szexuális teljesítményt, valószínűleg sosem látott tudományos bizonyítékokat a témában.

Mindenkinek azt javasolja, hogy ha alacsony szénhidráttartalmú diétát választ, győződjön meg róla, elég zöldséget eszik-e az egészsége érdekében. „Számos bizonyíték van arra, hogy a krónikus betegségek kockázatának csökkenése és a több zöldség, gyümölcs fogyasztása között összefüggés van” – tette hozzá a szakember.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.