Két szó: Nem ehetek!

A diéta sikerességét tekintve az sem mindegy, hogy milyen szavakat használunk. Ha például ahelyett, hogy azt mondanánk, “nem ehetek”, inkább úgy fogalmazunk, hogy “nem kérek”, kevésbé valószínű, hogy elbukjunk a fogyókúránkat.

Azzal ugyanis, ha a fogalmazásunk módjával is kifejezzük, hogy „nem tudunk” vagyis nem ehetünk meg valamit, magunknak is azt sugalljuk, hogy ez bennünk a veszteség érzését kelti.

Ezért legyen szó egy ünnepi vacsoráról, vagy egy ingyen desszertről, akár a nagymama süteményéről, egyszerűen csak mondjunk nemet.

A Houstoni és a Bostoni Egyetem kutatói hogy lássák,hogyan válik be a „mondj nemet stratégia” a gyakorlatban, 30 diétázó nőt vont be a kutatásaiba. A jelentkezőket három csoportra osztották, aszerint, hogy 10 napig milyen stratégia szerint utasítják majd vissza az extra kalóriákat.

Az első tagjainak egyszerűen nemet kellett mondaniuk, a második résztvevőit arra kérték, hogy válaszoljanak a “nem ehetek” és hasonló kifejezésekkel, míg a harmadik csoportot pedig arra kérték, hogy ha valamivel megkínálják őket válaszolják, hogy nem kérik. A résztvevők ráadásul a stratégia hatására sokkal magabiztosabbnak is érezték magukat, mivel így lényegesen jobban kontrollálhatták a döntéseiket a diétájuk során.

Az eredményekből kiderült, hogy akik az utolsó csoportban voltak, sikeresebben tudtak ellenállni a csábításnak. „ Az a legnagyszerűbb ebben, hogy könnyen megvalósítható a módszer és valóban működik” – mondta Vanessa Patrick és Henrik Hagtvedt, a tanulmány két szerzője. A tanulmány a Consumer Research oldalain jelent meg.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.